Caliban

Caliban is een kameropera van de avontuurlijke componist Moritz Eggert, gebaseerd op het gelijknamige personage uit Shakespeare’s toneelstuk The Tempest. Een sprookje over macht dat vragen stelt over de monsters van onze tijd.

Het verhaal

In een maatschappij waarin succes, schoonheid, talent en roem de dienst uitmaken, blijft er weinig ruimte voor de underdog: iemand die het niet heeft gemaakt en het waarschijnlijk nooit zal maken. Caliban is de ultieme antiheld.  Hij heeft een groot minderwaardigheidscomplex, wordt lelijk genoemd en dom en hij faalt in zijn poging om zichzelf te bevrijden.

Het gevoelige monster Caliban heeft alles in zich: hij is zowel slachtoffer als dader, hij is een machtswellusteling en een eenzaam kind dat geliefd wil worden. Hij verliest zijn land, vecht tegen onderdrukking als slaaf, wordt gemarteld en vervolgens bevrijd. Hij vindt zijn God, beraamt wraak en wordt opnieuw gevangen en vernederd: kortom, operamateriaal in zijn zuiverste essentie.

Let op!

In de voorstelling worden stroboscopische effecten gebruikt.

Download hier het volledige libretto.

De makers

Moritz Eggert speelde toetsen in verschillende rock- en jazzbands voordat hij zijn studie begon als klassiek pianist en componist. Sindsdien componeert hij in alle denkbare stijlen. Hij schreef meer dan 230 werken, waaronder opera’s, orkestwerk, ballet-, kamer-, kerk-, film- en elektronische muziek. Met zijn muziek voor de openingsceremonie van het WK Voetbal 2006 bereikte hij een miljoenenpubliek. Zijn opera’s Freax en The Snail zorgden voor controverse en leverden hem in de Duitse pers het predicaat ‘porn composer’ op.

Lotte de Beer, artistiek leider van Operafront, wil eigentijdse operavoorstellingen brengen en hiermee een nieuw publiek bereiken. Afgelopen zomer toverde ze voor haar voorstelling Traviata Remixed de Zuiveringshal van de Westergasfabriek om tot een loungebar met wijnbar en foodtrucks.

Schrijver-regisseur Peter te Nuyl schreef het libretto van Caliban.

Vier zangers en elf leden van Asko|Schönberg vertolken de verschillende rollen.

Team & cast