And You Must Suffer

De Johannespassie van J.S. Bach is de kortere, maar niet minder krachtige tegenhanger van zijn Matthäus. Wat betekent dat bekende verhaal over het lijden en sterven van Christus anno 2017? In And you must suffer plaatst Pierre Audi de Johannespassie in een sobere scenografie gebaseerd op beelden van kunstenaar Wim Delvoye. De voorstelling reflecteert op de rol van religie, lijden en medeleven in onze tijd van toenemende religieuze en culturele spanningen.

Het verhaal

Van oorsprong is het passieverhaal enerzijds een lofzang op God, via het lijden van Christus. Anderzijds is het een verschrikkelijk verhaal over een man, tot in de dood opgejaagd door een woeste menigte, en over een leider die weet dat hij het bij het verkeerde eind heeft, maar niet opgeeft.

In And you must suffer geven de Palestijns-Israëlische Samir Odeh-Tamimi en de Vlaamse Annelies van Parys met nieuwe muziek commentaar op Bach. Odeh-Tamimi plaatst een nieuw werk in het midden, dat contrasteert met de muziek van Bach. Zijn compositie stelt vragen, becommentarieert. Aan het begin en aan het eind laat Van Parys vanuit de stilte een monoloog ontstaan, als bezinning op wat geweest is of nog komen gaat. De sobere regie van Pierre Audi verbindt dit alles met elkaar. Videobeelden van Mirjam Devriendt voorzien het geheel van een extra laag.

And You Must Suffer is zo een eigentijdse reflectie op identiteit, religie en haar claim op de waarheid en op het lijden en medelijden in deze wereld.

‘De Johannespassie is een dramatisch oratorium. Het heeft een bijna Shakespeariaanse dimensie, die het verkrijgt dankzij de houding van de drie sleutelfiguren: Christus, Petrus en Pontius Pilatus. Die laatste twee zijn twijfelende personages. Ze zijn beiden onzeker.’
– Pierre Audi

De makers

Regisseur Pierre Audi is sinds 1988 de artistiek leider van De Nationale Opera en wordt geroemd om zijn visie en durf. Zijn vele regies worden internationaal geprezen. Zijn regie van Wagners monumentale Ring-cyclus geldt als een van de meest spraakmakende producties van de afgelopen jaren. Audi is een groot ambassadeur van nieuw operarepertoire, en wil met zijn regies een hedendaagse boodschap brengen.

De Palestijns-Israëlische componist Samir Odeh-Tamimi vertrok op zijn tweeëntwintigste naar Duitsland. Zijn cultureel diverse achtergrond beïnvloedt zijn muziekstijl, die traditionele Arabische klanken combineert met moderne westerse stijlen.

Team & cast