Aus Licht

Het is waarschijnlijk de meest radicale, utopische compositie ooit geschreven; de zevendelige, 29 uur durende operacylus LICHT van Karlheinz Stockhausen. De Nationale Opera brengt in 2019 een selectie uit alle 7 delen van deze cyclus. Tijdens OFF ’17 krijg je alvast een sneak peek.

Het verhaal

LICHT: DIE SIEBEN TAGEN DER WOCHE is een vertelling van de eeuwige worsteling tussen het materiële en het spirituele. De drie centrale figuren hebben elk hun eigen symbolische betekenis: Eva (de moeder, schepper), aartsengel Michaël (de hoeder van de mensheid) en Lucifer (de briljante vijand van de mens). De cyclus is verdeeld over zeven avondvullende opera’s met elk een eigen betekenis: elke opera representeert een dag van de week, komt voort uit de vorige en laat de volgende ontstaan. De extreme muzikale complexiteit van dit werk maakt het voor de toehoorder zowel een uitdaging als een unieke zintuiglijke ervaring.

Tijdens OFF ’17 worden twee delen uitgevoerd: KATHINKAs GESANG (uit SAMSTAG) en MICHAELs REISE UM DIE ERDE (uit DONNERSTAG). Een uitgelezen kans om kennis te maken met een ongekend hoogtepunt uit de recente muziekgeschiedenis.

De makers

Karlheinz Stockhausen geldt als een van de invloedrijkste naoorlogse componisten en als elektronicapionier. Hij schreef zo’n 370 composities voor alle denkbare bezettingen, waarbij hij steevast afweek van de bestaande muziekale tradities. Zijn experimenten met elektronica waren van invloed op muziekvernieuwers als Kraftwerk en de Detroit technoscene.

NB
45 minuten voor aanvang van de voorstelling is er een inleiding.

Team & cast