New Talents

Maak kennis met een nieuwe generatie operamakers. Ruim 350 studenten werken in interdisciplinaire teams aan 6 korte opera’s. Vertrekkend vanuit Georg Büchners Woyzeck zoeken zij naar nieuwe vormen om het thema macht/onmacht in een opera tot uitdrukking te brengen. Deze avond zijn 5 Talent-producties te zien. Parallel zullen vijf prominente kunstenaars vanuit hun persoonlijke visie het thema macht/onmacht verder verdiepen.

Programma
17.30 uur          Keynote David Ignatius
18.30 uur          Talent #2: Hoofd Maal Tijd + Talent #3: Seconds of Fear
18.45 uur          Merlijn Twaalfhoven
19.30 uur          Talent #5: Oceanisch Verlangen & Talent #6: Verbena
19.45 uur          Nazmiye Oral
20.30 uur          Talent #3: Seconds of Fear + Talent #4: Aporia
20.45 uur          Renzo Martens + open podium
21.30 uur          Talent #2: Hoofd Maal Tijd + Talent #4: Aporia
21.45 uur          Ola Mafaalani
22.15 uur          Round-up sprekers
22.30 uur          Talent #5: Oceanisch Verlangen + Talent #6: Verbena
23.00 uur          Afterparty: The Rest is Noise

NB
Een gratis dagticket voor de OFF Days verschaft toegang tot het theater, maar biedt geen garantie op toegang tot specifieke lezingen of Talent-voorstellingen. Hiervoor worden vanaf 30 minuten voor aanvang kaartjes uitgedeeld voor de ingang van de betreffende voorstelling.

Sprekers
David Ignatius is een Amerikaanse buitenlandexpert, journalist bij The Washington Post en romanschrijver. Hij schreef het libretto van The New Prince. Zijn roman Body of lies (2007), over spanningen tussen de westerse en Arabische wereld, werd verfilmd door Ridley Scot met Leonardo DiCaprio en Russell Crowe in de hoofdrollen.

Merlijn Twaalfhoven brengt, in zijn zoektocht om kunst en samenleving te verbinden, chaos de concertzaal binnen en muziek naar conflictgebieden. Zijn opera A Postcard from Aleppo maakte hij samen met Syrische muzikanten, gebaseerd op ansichtkaarten geschreven door tientallen achterblijvers. Vanavond legt hij het publiek enkele dilemma’s voor die hij tegenkwam bij het verbinden van schoonheid en idealisme.

Nazmiye Oral is schrijver, actrice en medeoprichtster van theatergezelschap Zina Platform. Ze schreef de overrompelende voorstelling Niet meer zonder jou en won afgelopen jaar een Gouden Kalf voor haar rol in de film In Vrijheid. Speciaal voor OFF schrijft zij een nieuwe theatermonoloog.

Renzo Martens is kunstenaar en filmmaker, zijn werk zorgt geregeld voor controverse. In zijn film Episode 3: Enjoy Poverty verkondigt hij de ongemakkelijke boodschap dat aan Afrika’s grootste exportproduct – armoede – vooral westerse landen verdienen. Zijn Institute for Human Activities ontwikkelt een gentrificatieprogramma voor een voormalige Unileverplantage, middenin de Congolese jungle

Ola Mafaalani is freelance theaterregisseur. Tot 2016 was zij artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel. In 2015 sprak ze de Staat van het Theater uit, hierin riep ze de Nederlandse kunstwereld op ook buiten de theaters invloed uit te oefenen en vroeg ze haar collega’s om aandacht voor de vluchtelingen in Europa. In haar lezing vanavond onderzoekt zij hoe wij als maatschappij ons actueel bewustzijn kunnen terugvinden.

Wrap ’n Rolling
Voor de vroegkomers: er is streetfood van foodtruck Wrap ’n Rolling.

The Rest is Noise
The Rest is Noise host de afterparty met Geo Wyeth en Arif. De New Yorkse kunstenaar Geo Wyeth werkt met muziek, performance, installaties en videos, eerder speelde hij in o.a. in The New Museum, MoMA PS1, en Stedelijk Museum.

Muzikant en dj Arif bracht vorig jaar tijdens OFF grote euforie naar de dansvloer, en dat gebeurt vrijwel overal waar hij draait: van Lentekabinet tot OT301 tot ://about:blanc in Berlijn.

Geo Wyeth
Geo Wyeth − foto: Charles Roussel