The New Prince

Anders dan de titel misschien doet vermoeden gaat The New Prince bepaald niet over een sprookjesprins. Het woord ‘Prince’ moet worden vertaald als ‘heerser’ en refereert aan het roemruchte boek De heerser (1513-1515) van Niccolò Machiavelli.

In het kort

The New Prince is een bonte revue over macht met naast wereldleiders ook Vrouwe Fortuna, een koor vol onderdrukten en onderdrukkers, President Wu Virtu uit het jaar 2032 en vele anderen.

Het verhaal

Machiavelli wordt wakker in het jaar 2032. Hij staat in een New Yorkse uitgeverij en krijgt de opdracht om een nieuwe versie te maken ter gelegenheid van de vijfhonderdste verjaardag van zijn boek De heerser, maar dan graag met bankable names om zijn oude theorieën te verkopen aan het publiek van morgen. Via voorbeelden uit ons verre en recente verleden − Hitler, Bin Laden en de Clintons – gaat Machiavelli op zoek naar ‘The New Prince’.

De heerser

In De heerser van Machiavelli wordt beschreven welke middelen een dictator kan toepassen om zijn positie te versterken: in feite kan hij zich alles permitteren, ook leugens en bedrog, zolang hij maar zorgt dat dit niet aan het licht komt. De politicus/intrigant/diplomaat/schrijver Machiavelli was zijn tijd ver vooruit en geldt als de uitvinder van de ‘Realpolitik’.

 

 

De makers

De jonge Amerikaans-Arabische componist Mohammed Fairouz schrijft met The New Prince zijn tweede opera, die bij De Nationale Opera in wereldpremière gaat. Fairouz is sterk betrokken bij maatschappelijke en politieke kwesties en voelt een diep respect voor de macht van de menselijke stem. Hij werkt samen met librettist David Ignatius, een bekende Amerikaanse buitenlandexpert, journalist bij The Washington Post en romanschrijver. Lotte de Beer verzorgt de regie, bijgestaan door het ontwerpersduo Clement & Sanôu.

Team & cast