Wozzeck

Met Wozzeck  schreef Alban Berg een van de meest vernieuwende opera’s van de twintigste eeuw. Dit aangrijpende werk maakt duidelijk hoe kwetsbaar een mens is en hoe makkelijk men tot een wanhoopsdaad kan komen. Wozzeck werd een instant klassieker en de zeggingskracht is nog altijd onverminderd.

Het verhaal

De soldaat Wozzeck wordt door zijn meerderen uitgebuit en mishandeld. Door alle vernederingen die hij moet doorstaan, verliest hij langzaamaan zijn grip op de realiteit. Wanneer Wozzeck naar huis terugkeert en ontdekt dat zijn vriendin Marie een verhouding heeft, raakt hij in extreme verwarring en dit heeft noodlottige gevolgen…

Achtergrond

Toen Alban Berg het onvoltooide theaterstuk Woyzeck van Georg Büchner las, maakte dat grote indruk. Al in 1914 wilde Berg er een opera van maken, maar hij werd als soldaat opgeroepen om te dienen in de Eerste Wereldoorlog. De ervaringen van het slagveld stelden hem in staat om na zijn terugkeer Büchners verhaal te bewerken tot een schrijnende, meeslepende opera. In Wozzeck combineerde Berg zijn atonale componeerstijl met meer traditionele muzikale vormen. Hierdoor ontstond een unieke muziekstijl waarin hij de jonge, waanzinnig wordende soldaat indrukwekkend een stem geeft.

De makers

Regisseur Krzysztof Warlikowski geldt als een van de grote theatervernieuwers van zijn generatie. Hij regisseerde wereldwijd uiteenlopende stukken, van Shakespeare en Sophocles tot Kafka en Kushner. Warlikowski is artistiek directeur van het Nowy Teatr in Warschau.

Christopher Maltman neemt de titelrol van Wozzeck voor zijn rekening; de Nederlandse stersopraan Eva-Maria Westbroek vertolkt de rol van Marie.

Wozzeck

Team & cast