Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny – meer informatie

TEAM

Muzikale leiding – Markus Stenz
De Duitse dirigent Markus Stenz heeft een speciale reputatie op het gebied van hedendaags symfonisch en muziekdramatisch repertoire. Met het Radio Filharmonisch Orkest, waarvan hij tussen 2012 en 2019 chef-dirigent was, presenteerde hij de Nederlandse premières van Hans Werner Henzes The Bassarids en Walter Braunfels’ Te Deum. Bij Oper Köln dirigeerde hij de wereldpremière van Detlev Glanerts Caligula. Stenz is regelmatig te gast bij onder meer de Berliner Philharmoniker, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het Gewandhausorchester Leipzig en het Koninklijk Concertgebouworkest. Recente engagementen zijn een concertante uitvoering van Die Gezeichneten in het Concertgebouw Amsterdam en Death in Venice bij Deutsche Oper Berlin. Toekomst: concertante uitvoering van Hamlet in het Concertgebouw.
DNO-producties: Fin de Partie

Regie – Ivo van Hove
De Belgische regisseur Ivo van Hove begon zijn carrière in 1981 met het maken van toneelstukken. Tussen 1998 en 2004 was hij artistiek directeur van het Holland Festival, waar hij verantwoordelijk was voor de programmering van theater, muziek, opera en dans. Sinds 2011 is hij directeur van Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Toneelgroep Amsterdam). Opera’s regisseerde hij o.a. bij De Nationale Opera, Opera Vlaanderen en Opéra national de Paris. Op Broadway maakte hij furore met producties van David Bowie’s Lazarus en onlangs een nieuwe West Side Story (met choreografe Anne Teresa De Keersmaeker). Hij ontving talrijke prijzen voor zijn werk, waaronder twee Tony Awards en de Vlaamse Overheidsprijs voor Cultuur.
DNO-producties: De zaak Makropulos, Iolanta, Der Schatzgräber en Salome

Decor- en lichtontwerp – Jan Versweyveld
De Belgische scenograaf en lichtontwerper Jan Versweyveld studeerde aan het Institut Saint-Luc in Brussel en vervolgens aan de Koninklijke Academie van Antwerpen. Hij was scenograaf bij Het Zuidelijk Toneel in Eindhoven en is momenteel hoofdscenograaf bij Internationaal Theater Amsterdam. Hij werkt voornamelijk met regisseur Ivo van Hove. Voor opera ontwierp hij decors bij o.a. Opera Vlaanderen (Lulu en Der Ring des Nibelungen), Opéra national de Paris (Boris Godoenov en Così fan tutte) en de Munt in Brussel (I due Foscari en La clemenza di Tito). Samen met Ivo van Hove ontving hij de Proscenium Award voor hun levenswerk.
DNO-producties: De zaak Makropulos, La clemenza di Tito, Iolanta en Der Schatzgräber

Kostuumontwerp – An D’huys
An D’Huys studeerde mode aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Ze werkte ze meer dan elf jaar voor het modehuis van Ann Demeulemeester. Sinds 2002 ontwerpt ze regelmatig de kostuums voor de voorstellingen van o.a. regisseur Ivo van Hove. Haar kostuums waren onder meer te zien bij Opera Vlaanderen (Der Ring des Nibelungen), de Munt in Brussel (La clemenza di Tito), Opéra national de Paris (Così fan tutte) en in dansproducties van Anne Teresa de Keersmaeker.
DNO-producties: Der Schatzgräber en Salome.

Video – Tal Yarden
De in Jeruzalem geboren videokunstenaar Tal Yarden volgde een opleiding aan het Bard College in de Verenigde Staten. Hij maakte video’s voor onder meer de opera’s Boris Godoenov (Opéra national de Paris), The Exterminating Angel (Metropolitan Opera, New York), 170 Days (Nanking Opera), Between Worlds (English National Opera), La clemenza di Tito (de Munt Brussel), Brokeback Mountain (Teatro Real Madrid), Der Ring des Nibelungen (Opera Vlaanderen) en Macbeth (Opéra de Lyon). Daarnaast maakte hij video’s voor theatervoorstellingen, regisseerde hij commercials voor bekende merken en werkte hij samen met beroemde pop-artiesten.
DNO-producties: Der Schatzgräber en Salome

Dramaturgie – Koen Tachelet
De Belgische dramaturg Koen Tachelet werd geboren in Antwerpen. Hij richtte in 2001 de postdoctorale opleiding ‘a.pass’ op, gewijd aan de podiumkunsten. Hij heeft veel toneelstukken geschreven en samengewerkt met onder andere Johan Simons, Ivo van Hove, Jossi Wieler, Christoph Marthaler en Alain Platel. Voor het toneel bewerkte hij romans en filmscripts zoals De asielzoeker (Arnon Grunberg), La vida es sueño (Calderón de la Barca) en Les particules élémentaires (Michel Houellebecq). Daarnaast heeft hij onder meer gewerkt aan de opera’s Fidelio (ITA) en Hertog Blauwbaards Burcht (Salzburger Festspiele).
DNO-producties: Die Entführung aus dem Serail

Instudering Koor – Ching-Lien Wu
Ching-Lien Wu studeerde in Taipei (Taiwan) en aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Lyon. Ching-Lien Wu was koordirigent bij de Opéra de Nantes, het Théâtre du Capitole de Toulouse en de Opéra national du Rhin in Straatsburg. Ook was ze als koordirigent te gast bij de operahuizen van Montpellier, Rouen en Shanghai. In haar geboorteland was Ching-Lien Wu verantwoordelijk voor de instudering van verschillende operaproducties. Tussen 2001 en 2014 was ze koordirigent aan het Grand Théâtre de Genève. Sinds 1 september 2014 is Ching-Lien Wu artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera.

 

CAST

Leokadja Begbick – Doris Soffel
De Duitse mezzosopraan Doris Soffel studeerde viool en zang in München. Ze begon haar carrière in het ensemble van Oper Stuttgart. Haar internationale doorbraak beleefde met de rollen van Sesto La clemenza di Tito en Orlofsky in Die Fledermaus bij ROH Covent Garden in Londen. Soffel maakte furore met haar vertolkingen van hoofdrollen in belcanto-opera’s (o.m. L’italiana in Algeri en La Cenerentola), het Slavische repertoire (o.m. Chovansjtsjina en Kát’a Kabanová) het Franse repertoire (o.m. Werther en La damnation de Faust) en hedendaags repertoire (o.m. Kassandra in Reimanns Troades en Madame Louise in Glanerts nieuwe opera Oceane), in alle grote operahuizen en concertzalen ter wereld. In de loop van haar carrière is Soffel uitgegroeid tot een prominente vertolker van het Wagner- en Strauss-repertoire, met legendarische vertolkingen van Fricka en Waltraute Der Ring des Nibelungen, Kundry Parsifal, Ortrud Lohengrin, Die Amme Frau ohne Schatten, Herodias Salome en Klytämnestra Elektra in onder meer Bayreuth en Salzburg. In Duitsland is Soffel Kammersängerin en werd ze genomineerd voor de prestigieuze Goethe-Preis. Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny is voor Doris Soffel een bijzondere gelegenheid: met haar roldebuut als Leokadja Begbick voegt ze een honderdste rol toe aan haar uitgebreide curriculum vitae.
DNO-producties: Die Frau ohne Schatten, Das Rheingold, Die Walküre, Dialogues des Carmélites en Salome

Fatty – Alan Oke
De Britse tenor Alan Oke studeerde aan de Royal Academy of Scotland en rondde zijn opleiding in München bij Hans Hotter af. Hij begon zijn carrière als bariton en maakte in 1992 de overstap naar tenor. Hij zong onder meer Rodolfo La bohème, Alfredo La traviata, Števa Jenůfa, Gandhi Satyagraha van Philip Glass en Don Basilio Le nozze di Figaro. Hij is zeer betrokken bij het hedendaagse operarepertoire en zong onder andere in Turnage’s Anna Nicole, Adams’ Nixon in China en Thomas Adès’ The Tempest. Dit seizoen zingt hij voorts in Prisoner of the State bij Operadagen Rotterdam en The Rake’s Progress in Glyndebourne.
DNO-producties: The Rake’s Progress en Oedipe

Dreieinigkeitsmoses – Sir Willard White
De oorspronkelijk uit Jamaica afkomstige bas-bariton Sir Willard White studeerde aan de Jamaica School of Music voordat hij verder studeerde aan The Julliard School in New York. Hij begon zijn carrière in 1974 bij de City Opera van New York en heeft sindsdien een groot aantal rollen in de voornaamste operahuizen gezongen. Hij zong onder meer Gorjantchikov Uit een dodenhuis bij Opéra national de Paris en ROH Covent Garden in Londen, Cadmus The Bassarids van Hans Werner Henze op de Salzburger Festspiele, Schigolch Lulu bij English National Opera en Teatro dell’Opera di Roma. Eerder zong hij de rol van Dreieinigkeitsmoses in Rome en Londen. Toekomst: Arkel Pelléas et Mélisande bij LA Opera en als Don Fernando Fidelio op het Glyndebourne Festival.
DNO-producties: Rusalka, Don Carlo, Lady Macbeth van Mtsensk, Norma, Macbeth, Elektra, Het sluwe vosje, La schiava liberata, Jevgeni Onjegin, Il turco in Italia, Die Entführung aus dem Serail, Lohengrin, Fidelio, Boris Godoenov, Pelléas et Mélisande, La damnation de Faust, Oedipus Rex, The Rake’s Progress, Alceste, L’amour des trois oranges, Wozzeck en La clemenza di Tito

Jenny Hill – Lauren Michelle
Sopraan Lauren Michelle werd geboren in Los Angeles en studeerde aldaar aan UCLA en aan The Juilliard School in New York. Recente rollen zijn Susanna Le nozze di Figaro, Musetta La bohème, Helena A Midsummer Night’s Dream en Lauretta Gianni Schicchi. Zij zong Modistin Der Rosenkavalier bij de Wiener Staatsoper en Jessica The Merchant of Venice bij ROH Covent Garden. Michelle is winnares van de competitie ‘BBC Cardiff Singer of the World’, en behaalde de eerste plaats in de Lotte Lenya Competitie. Later dit seizoen zingt zij de rol van Violetta Valéry La traviata bij Teatro La Fenice in Venetië.
DNO-debuut

Jim Mahoney – Nikolai Schukoff
De Oostenrijkse tenor studeerde aan het Mozarteum in Salzburg. Hij begon zijn carrière in het ensemble van het Musiktheater im Revier (Gelsenkirchen) en was onder meer te gast bij de Deutsche Oper am Rhein in Düsseldorf, Opéra de Lyon en The Sydney Opera House. Op zijn repertoire staan onder meer Sergei Lady Macbeth van Mtsensk, Don José Carmen en de titelrol in Parsifal in de operahuizen van Genève, Parijs, München en Dresden. Later dit seizoen zingt hij Parsifal bij Nationaltheater Mannheim en Walter La pasajera bij Teatro Real de Madrid.
DNO-producties: Lohengrin en Eine florentinische Tragödie

Jack O’Brien/Tobby Higgins – Sean Panikkar
De Amerikaanse tenor Sean Panikkar studeerde aan de Universiteit van Michigan. Hij debuteerde bij The Metropolitan Opera New York in Manon Lescaut, onder leiding van dirigent James Levine. Zijn Europese debuut maakte hij in Mozarts Zaïde in Aix-en-Provence, in regie van Peter Sellars. Panikkar zong rollen als Dionysus in Henzes The Bassarids, Don José Carmen en Rodolphe Guillaume Tell bij The Metropolitan Opera New York. Later dit seizoen zingt hij bij Staatsoper Hamburg en volgend seizoen bij Washington National Opera. Panikkar keert komend seizoen terug bij DNO voor de titelrol in Oedipus Rex.
DNO-debuut

Bill – Thomas Oliemans
De Nederlandse bariton Thomas Oliemans studeerde aan het Amsterdamse Conservatorium. Hij is regelmatig te gast bij De Nationale Opera, waar hij in de rol van Papageno in Simon McBurney’s regie van Die Zauberflöte furore maakte. Andere recente hoogtepunten zijn Mr Redburn Billy Budd bij ROH Covent Garden en Teatro dell’Opera di Roma, Silvio de Nardi Bomarzo bij Teatro Real Madrid, Schaunard La Bohème bij ROH Covent Garden, titelrol Hamlet bij Göteborg Opera en Gonsalvo Fieschi Die Gezeichneten op de Salzburger Festspiele. Volgend seizoen keert Oliemans terug bij DNO in de rol van Graf Danilo Danilowitsch Die lustige Witwe.
DNO-producties: Legende, Die Zauberflöte, Die Meistersinger von Nürnberg, Laika, La bohème, Hänsel und Gretel, Manon Lescaut en Così fan tutte

Joe – Peixin Chen
De Chinese bas Peixin Chen was lid van de internationaal gerenommeerde Houston Grand Opera Studio. Daar zong hij rollen als Ferrando Il trovatore, Il zio Bonzo Madama Butterfly en Montano Otello. Recente rollen zijn Il Re Aida, Bartolo Le nozze di Figaro en Basilio Il barbiere di Siviglia. Later dit seizoen zingt Chen de rollen Sarastro Die Zauberflöte bij New Orleans Opera en Il Re Aida bij Cincinnati Opera.
DNO-debuut

Sechs Mädchen – Kristina Bitenc
De Sloveense sopraan Kristina Bitenc studeerde aan de Dutch National Opera Academy en maakte deel uit van de operastudio van Opéra National du Rhin in Strasbourg. Ze zong onder andere bij het Festival d’Aix-en- Provence, Opera Zuid (Oscar in Un ballo in maschera), Nederlandse Reisopera, L’Opéra National du Rhin, en het Nationaal Jeugd Orkest. Ook zong ze La voix humaine met het Residentie Orkest en Blanche neige met AEDO in Italië.
DNO-debuut

Sechs Mädchen – Thembinkosi Magagula
De Zuid-Afrikaanse sopraan Thembinkosi Magagula nam in 2018 deel aan het Internationaal Vocalisten Concours in ‘s-Hertogenbosch en haalde daar de halve finale. Na deze winst trad ze onder meer op met Sinfonia Rotterdam in een Galaconcert tijdens Operadagen Rotterdam. Bij de Nederlandse Reisopera zong ze eerder Musetta in een pocketversie van La bohème. Komende zomer zingt ze in een speciale locatieproductie van Brittens Peter Grimes op de Wadden. 
DNO-debuut

Sechs Mädchen – Maria Novella Malfatti
Maria Novella Malfatti studeerde cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam, bij Sasja Hunnego. Recente rollen zijn Musetta in La bohème (Tiroler Festspiele en de opera van Victoria op Malta), Cleone in Ermione en Ein junger Hirt in Tannhäuser. Vanaf dit seizoen is ze lid van het Patrick G. and Shirley W. Ryan Opera Center bij Lyric Opera Chicago. Onlangs maakte ze haar debuut in Het Concertgebouw met de rol van Azema in Rossini’s Semiramide.
DNO-debuut

Sechs Mädchen – Veerle Sanders
Veerle Sanders studeerde in 2015 cum laude af aan het Conservatorium van Tilburg. Ze wordt gecoacht door Marjan Kuiper, Peter Nilsson en Hans Pieter Herman. Bij Opera Zuid zong zij onder meer in Le nozze di Figaro, Berta in Il barbiere di Siviglia en in het Jazz Trio in Bernsteins A Quiet Place en bij Holland Opera in Meermeisje. Naast verschillende musicalrollen (Sound of Music, My Fair Lady) zong zij ook concerten met Domestica Rotterdam.
DNO-debuut

Sechs Mädchen – Leonie van Rheden
Mezzosopraan Leonie van Rheden studeerde in Utrecht waar zij haar Master of Music met onderscheiding behaalde. Daarna was zij ensemblelid bij het Aalto-Theater in Essen, waar zij o.a. de rollen van Sméraldine in L’amour des trois Oranges, Tweede nimf en Braadspitdraaier in Rusalka, Flora in La traviata en Dritte Magd in Elektra vertolkte. Bij de Reisopera zong Leonie Dryade in Ariadne auf Naxos en Olga Jevgeni Onjegin. Dit voorjaar maakt zij haar debuut bij Opera Zuid als Hermia in A Midsummer Night’s Dream.
DNO-productie: De jongen die te snel groeide

Sechs Mädchen – Cathy-Di Zhang
De Australische sopraan Cathy-Di Zhang studeerde zang aan de Royal Academy of Music in Londen. Op haar repertoire staan o.m. Mimì La bohème, Fiordiligi Così fan tutte, Gretel in Hänsel und Gretel en Lisa La sonnambula. Ze won de Grand Prix op het Concours International d’Art Lyrique in Namen, België. OP het concertpodium trad ze op met het orkest van Opéra Royal de Wallonie, het Kamerorkest van Genève en het Xi’an Symfonieorkest in China.
DNO-debuut

 

PRODUCTIE

Assistent-dirigent
Aldert Vermeulen
Assistent-regisseur en avondregie
Frans Willem de Haas
Regieassistent
Maarten van Grootel
Repetitoren
Ernst Munneke
Rupert Dussmann
Taalcoach
Stephan Rehm
Videocoach
Vadim Alsayed
Voorstellingsleiders
Joost Schoenmakers
Sajinthe de Vries
Marjolein Bergsma
Repetitiecoördinator
Emma Becker
Assistent-decorontwerper
Bart van Merode
Assistent-lichtontwerper
Martijn Smolders
Assistenten kostuumproductie
Saskia Bunnik
Lars Willhausen
Eerste toneelmeester
Jop van den Berg
Eerste belichter
Co van Diepen
Eerste rekwisiteur
Carolien Meijer
Eerste kleder
Sandra Bloos
Eerste grimeur
Vincent van den Dungen
Geluidstechnicus
Michiel Jansen
Ramon Schoones
Videotechnicus
Rutger Flierman
Productievoorbereider
Puck Rudolph
Productieleiding
Joshua de Kuyper

Dans en Figuratie
Anton van der Sluis
Alaaeddin Al Bakr
Davide Calabrese
François Vincent
Frans Dam
Gijs Hanegraaf
Renato Bertolino
Thespis Athineus
Renzo Popolizio
Rowin Prins
Federica Panariello
Olinda Korteweg
Marloes Blokland
Youngae Moro
Martina Ganora

 

ORKEST & KOOR

Nederlands Philharmonisch Orkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest is, samen met het Nederlands Kamerorkest, sinds 1985 vaste orkest- partner van De Nationale Opera en wordt internationaal gerekend tot de beste opera-orkesten. Ieder seizoen speelt het orkest het merendeel van de operaproducties in Nationale Opera & Ballet. Het Nederlands Philharmonisch Orkest verzorgt in Het Concertgebouw een veelzijdige concertprogrammering en speelt daarnaast in andere Nederlandse concertzalen, op buitenlandse podia en festivals. Marc Albrecht is chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest| Nederlands Kamerorkest als De Nationale Opera. In de afgelopen seizoenen boekte het Nederlands Philharmonisch Orkest  bij De Nationale Opera door publiek en pers bejubelde successen. Voor de opname van de DNO-productie Der Schatzgräber ontving het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Marc Albrecht in december 2014 een Edison.

1ste Viool
Sergey Galaktionov
Saskia Viersen
Tessa Badenhoop
Anuschka Franken
Hike Graafland
Mascha van Sloten
Henrik Svahnström
Hester van der Vlugt
2de Viool
David Peralta Alegre
Mintje van Lier
Lilit Poghosyan Grigoryants
Marieke Boot
Heleen Veder
Joanna Trzcionkowska
Jeanine van Amsterdam
Cynthia Briggs
Altviool
Francien Schatborn
Laura van der Stoep
Odile Torenbeek
Michiel Holtrop
Stephanie Steiner
Avi Malkin
Nicholas Durrant
Marjolein de Waart
Suzanne Dijkstra
Berdien Vrijland
Cello
Pierre Doumenge
Douw Fonda
Jan Bastiaan Neven
Mariet van Dijk
Rik Otto
Atie Aarts
Carin Nelson
Jozien Jansen
Contrabas
Annette Zahn
Miguel Pliego García
Julien Beijer
Sorin Orcinschi
Dobril Popdimitrov
Mario Torres Valdivieso
Fluit/piccolo
Leon Berendse
Elke Elsen
Hobo
Jeroen Soors
Klarinet
Leon Bosch
Peter Cranen
Fagot
Margreet Bongers
Contrafagot
Jaap de Vries
Hoorn
Wouter Brouwer
Stef Jongbloed
Trompet
Ad Welleman
Jeroen Botma
Marc Speetjens
Trombone
Harrie de Lange
Wouter Iseger
Tuba
David Kutz
Pauken
Theun van Nieuwburg
Slagwerk
Nando Russo
Hay Beurskens
Paul Lemaire
Piano
Daan Kortekaas
Sopraansaxofoon
Andreas Mader
Altsaxofoon
Eva van Grinsven
Tenorsaxofoon
Juani Palop Tecles
Basgitaar
Peter Rikkers
Banjo
Paul van Utrecht
Accordeon
Bart Lelivelt

BÜHNE
Accordeon
Bart Lelivelt
Citer
Dario Rossetti Bonell
Piano
Ernst Munneke

Koor van De Nationale Opera

Het vaste koor van De Nationale Opera bestaat uit 50 zangers en wordt regelmatig aangevuld met freelance koorleden voor de grote producties. Het Koor van De Nationale Opera heeft al heel wat mijlpalen op zijn naam staan, waaronder Saint François d’Assise, Lady Macbeth van Mtsensk, La Juive, Les Troyens, Jevgeni Onjegin, Parsifal, Guillaume Tell, Faust, La forza del destino, Das Floß der Medusa, Oedipe en Tannhäuser, evenals concerten van Der fliegende Holländer in Rotterdam, Parijs en Dortmund. Sinds 1 september 2014 is Ching-Lien Wu artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera. Het Koor werd door het gezaghebbende tijdschrift Opernwelt uitgeroepen tot Beste Operakoor 2016.

Koordirigent
Ching-Lien Wu
Taalcoach Duits
Cora Schmeiser
Assistent-koordirigenten
Klaas-Jan de Groot
Ad Broeksteeg
Tenoren
Thomas de Bruijn
Milan Faas
Livio Gabrielli
Erik Janse
Roy Mahendratha
Nicolas Maraziotis
Tigran Matinyan
Reza Nayel
Mitch Raemaekers
Raymond Sepe
Mirco Schmidt
Hartmut Schröder
François Soons
Julien Traniello
Rudi de Vries
Bassen
Peter Arink
Bora Balci
Nicolas Clemens
Emmanuel Franco
Julian Hartman
Hans Pieter Herman
Sander Heutinck
Fabian Homburg
Arman Isleker
Roele Kok
Christiaan Peters
Hans Pootjes
Matthijs Schelvis
René Steur
Ernst Vermeulen