Ritratto – meer informatie

TEAM

Muzikale leiding – Geoffrey Paterson
De jonge Britse dirigent Geoffrey Paterson studeerde compositie en directie aan Cambridge University en The Royal Scottish Academy of Music and Drama. In 2009 won hij de eerste prijs en de publieksprijs bij de Leeds Conducting Competition. Paterson dirigeert regelmatig producties bij The Royal Opera House Covent Garden (Londen). Daarnaast was hij te gast bij Opera North (Leeds), De Koninklijke Opera (Kopenhagen) en de Bayerische Staatsoper (München), en orkesten als Orchestra of the Age of Enlightenment en Philharmonia Orchestra (Londen). Hij dirigeert graag nieuw repertoire en werkt daarvoor regelmatig samen met London Sinfonietta en Birmingham Contemporary Music Group.
DNO-debuut

Regie – Marcel Sijm
Marcel Sijm maakt muziektheater in al zijn verschillende verschijningsvormen, waarbij hij het mengen van verschillende stijlen niet schuwt. In de opera heeft hij een voorliefde voor het nieuwe repertoire en hedendaagse bewerkingen van het oude. Daarnaast heeft Sijm veel ervaring in andere vormen van muziektheater, jazz en lichte muziek en weet hij in samenwerking met tekstschrijvers en componisten voorstellingen te maken voor zeer verschillende publieksgroepen. Zijn voorstellingen zijn fantasierijk, extreem en hebben een grote aandacht voor vormgeving.
DNO-producties: Legende, Kopernikus, Reimsreisje en Hondenhartje

Libretto – Frank Siera
Frank Siera studeerde in 2012 af aan de Regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht met het zelfgeschreven Spraakwater. Hij schreef voor o.a. de Veenfabriek, mugmetdevuurvliegen, het Schrijversgevang, De Kosmonaut, De Queeste en zijn eigen muziektheatercollectief KASSETT. Zijn teksten zijn gepubliceerd in literaire tijdschriften Kluger Hans en Extra Extra en bij De Nieuwe Toneelbibliotheek. In 2016 won hij met ongerijmd de prijs Verse Tekst van het Platform Theaterauteurs. Siera regisseerde o.a. bij Theater Branoul, Toneelgroep de Appel, De Queeste, het Koninklijk Conservatorium, KASSETT en verschillende muziekensembles. Daarnaast was hij een aantal jaar verbonden als theaterprogrammeur aan kunstenfestival Parksessies.
DNO-debuut

Decor – Marc Warning
Marc Warning was acteur en decorontwerper bij Onafhankelijk Toneel in Rotterdam en werkte met regisseurs en vormgevers als Jan Joris Lamers en Gerrit Timmers. Ook was hij interieurarchitect en grafisch vormgever en in die hoedanigheid maakte hij affiches en ander drukwerk voor vele gezelschappen. Een deel van zijn werk is opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam. Voor zijn decorontwerpen won hij in 1990 de Charlotte Köhler Prijs en in 2010 de Wijnberg Scenografieprijs. Zijn decors worden gekenmerkt door een dramaturgische en conceptuele benadering.
DNO-productie: Legende

Kostuums – Jan Taminiau
Jan Taminiau begon zijn creatieve loopbaan met een opleiding tot antiquair maar wisselde al snel naar een modeopleiding. In 2001 studeerde hij af als modeontwerper en in hetzelfde jaar won hij de prestigieuze Roos Gesink Award. Zijn master aan het Fashion Insituut Arnhem rondde hij cum laude af. In 2004 lanceerde hij zijn eigen label JANTAMINIAU en sindsdien presenteert hij zijn collecties o.a. tijdens de Fashion Weeks van Amsterdam en Parijs. Zijn ontwerpen worden worden gedragen door onder meer Koningin Máxima, Lady Gaga, Beyoncé en Rihanna. In 2014 ontving Taminiau Nederlands’ hoogste modeonderscheiding de ‘Grand Seigneur’.
DNO-debuut

Licht – Alex Brok
Alex Brok studeerde theaterontwerp aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en doceerde lichtontwerp aan Stanford University in de Verenigde Staten. Sinds zijn terugkeer naar Nederland heeft Brok met vooraanstaande regisseurs en ontwerpers gewerkt. Met Floris Visser maakte hij onder meer Owen Wingrave, Orfeo ed Euridice, Semele, La traviata, Juditha Triumphans en Manon, met Lotte de Beer The New Prince, Il trittico, Carmen en Il barbiere di Siviglia. Zijn lichtontwerpen waren onder meer te zien in de operahuizen van Zürich, München, Moskou en Wenen.
DNO-producties: Il matrimonio segreto, Fortress Europe, The New Prince, Trouble in Tahiti/Clemency, Il barbiere di Siviglia en Juditha Triumphans

Dramaturgie – Klaus Bertisch
Klaus Bertisch was van 1979 tot 1987 dramaturg aan de Oper Frankfurt. Daarna werkte hij voor het Siemens Kultur Programm te München en voor operahuizen en festivals in Duitsland, België, Frankrijk en Oostenrijk. Van 1990 tot en met 2018 was hij als dramaturg aan De Nationale Opera verbonden. Als dramaturg heeft Bertisch nauw samengewerkt met regisseurs Willy Decker, Pierre Audi, Floris Visser en Christof Loy, zowel binnen als buiten Nederland. Als docent was hij verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en Opera Studio Nederland.
Recente DNO-producties: Gurre-Lieder, Les contes d’Hoffmann, Jenůfa, Tannhäuser, Aus Licht en Die Walküre

Choreografie – Zino Ainsley Schat
Zino Ainsley Schat begon zijn carrière als guitaardocent en street performer. Hij heeft opgetreden met verschillende popartiesten en bij Danstheater AYA. Samen met Robert Villedieu richtte hij in 2014 theater- en danscollectief Fractal op, dat urban dance-voorstellingen maakt met een sterke focus op breakdance. Met Fractal maakte Schat onder meer Breakin’ Out en From the Streets to the Seats. Dit jaar volgt een landelijke tournee van de voorstelling And the Rest is Noise. Zino is eveneens actief als audio producer.
DNO-debuut

CAST

Luisa Casati – Verity Wingate
De Britse sopraan Verity Wingate studeerde aan The Guildhall School of Music and Drama en The Royal Academy of Music in Londen. Ze zong bij het Alvarez Young Artist Programme, Samling Institute en Mendelssohn Foundation. In de zomer van 2018 maakte Verity haar operadebuut als Pamina in Die Zauberflöte bij Garsington Opera. Ook vervulde ze solorollen bij The Barbican, Wigmore Hall, LSO St. Luke’s en het Gewandhaus in Leipzig. Ze won de prestigieuze Leonard Ingram Award (2018) en de Paul Hamburger Prize. Sinds 2019 is zij onderdeel van De Nationale Opera Studio. Ook heeft ze een recital gegeven in met de jonge artiesten van de Concertgebouw Academy.
DNO-producties: Il matrimonio segreto en Nabucco

Romaine Brooks – Polly Leech
De Britse mezzosopraan Polly Leech behaalde haar master aan het Royal College of Music in Londen en studeerde een jaar aan de National Opera Studio in Londen. Sinds vorig seizoen maakt ze deel uit van De Nationale Opera Studio, waarmee ze meermaals op het grote podium van Nationale Opera & Ballet te zien was. Daarnaast trad ze op tijdens verscheidene lunchconcerten en in de performance De macht van rouw voor het Brainwash Festival. Bij de Opéra national de Montpellier zong ze Hippolyta in A Midsummer Night’s Dream. Dit seizoen is te ook te horen als Mercédès in Carmen bij DNO. Komend seizoen keert ze terug bij DNO als Cherubino in Le nozze di Figaro.
DNO-producties: Jenůfa, Oedipe, Juditha Triumphans, Il matrimonio segreto en La Cenerentola

Gabriele D’Annunzio – Paride Cataldo
Tenor Paride Cataldo was vanaf zijn achtste lid van het kinderkoor van Teatro San Carlo in Napels. Hij studeerde zang bij Mario Cataldo en Walter Omaggio, beiden langdurig verbonden aan het Teatro San Carlo. In 2017 won Cataldo de eerste prijs bij de International Opera Competition ‘L’Assoluta Virginia Zeani’, gehouden in Targu Mures in Roemenië. Hij vervolgde zijn studie bij The Royal Opera House Covent Garden (Londen) en de Poolse Nationale Opera in Warschau. Op dit moment wordt Cataldo gecoacht door Salvatore Cordella in zijn Academy Germogli D’arte.
DNO-debuut

Garbi – Martin Mkhize
De Zuid-Afrikaanse bariton Martin Mkhize studeerde aan The University of Cape Town en maakt sinds seizoen 2018-2019 deel uit van De Nationale Opera Studio. Vorig seizoen was hij bij DNO al te horen als Un ufficiale in Rossini’s Il barbiere di Siviglia en Il commissario imperiale in Puccini’s Madama Butterfly. Ook zong hij bij de NTR ZaterdagMatinee in Delius’ A Village Romeo and Juliet en diverse (lunch)concerten, zowel bij De Nationale Opera als bij de Nederlandse Reisopera. Dit seizoen zingt hij bij DNO ook Le Dancaïre in Bizets Carmen. DNO-producties: Il barbiere di Siviglia, Madama Butterfly en Il matrimonio segreto

Sergei Diaghilev – Cameron Shahbazi
De Canadese countertenor Cameron Shahbazi studeerde zang aan The University of Toronto en behaalde zijn masterdiploma aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2019 was hij finalist in de Veronica Dunne International Singing Competition en in hetzelfde jaar ontving hij de Dame Kiri Te Kanawa Foundation Award. Vorig seizoen was hij al te horen in Nationale Opera & Ballet tijdens een lunchconcert met het Baroque & Beyond Orchestra. Dit seizoen maakt hij ook zijn debuut bij Oper Köln in Brett Deans Hamlet en als Oberon in Britten’s A Midsummer Night’s Dream bij Opera Zuid.
DNO-debuut

Man Ray – Lucas van Lierop
De Nederlands-Canadese tenor Lucas van Lierop studeerde aan McGill University en Yale University. Nog voor de lancering van De Nationale Opera Studio zong hij al in de DNO talent-productie Trouble in Tahiti/Clemency tijdens het Opera Forward Festival. In het afgelopen seizoen was hij Heinrich der Schreiber in Tannhäuser en sprong hij twee keer in voor Paul Appleby als Joe Cannon in John Adams’ Girls of the Golden West. Dit seizoen is hij bij DNO ook te horen als Le Remendado in Carmen.
DNO-producties: Trouble in Tahiti/Clemency, Girls of the Golden West, Tannhäuser, Il matrimonio segreto en Nabucco

Jacob Epstein – Frederik Bergman
De Nederlandse bariton Frederik Bergman studeerde in 2012 af aan het conservatorium in Tilburg. Gedurende enige jaren werd hij gecoacht door de Nederlandse bas-bariton Harry Peeters. In 2017 begon Frederik bij zijn huidige coach Rosemary Joshua, de artistiek leider van De Nationale Opera Studio, waarvan hij sinds dit seizoen deel uit maakt. Al voor zijn toetreding tot de Opera Studio zong Frederik bij DNO de rollen van Abraham in Clemency, Hermann in Les contes d’Hoffmann, en Le berger in Pelléas et Mélisande. Dit seizoen zong hij bij Opera Zuid in Die Zauberflöte. Dit seizoen is hij bij DNO ook te horen als Jachtopziener in Rusalka.
DNO-producties: Clemency, Les contes d’Hoffmann en Pelléas et Mélisande

Kees van Dongen – Dominic Kraemer
De Britse bariton Dominic Kraemer studeerde aan de Dutch National Opera Academy, The Royal Academy of Music in Londen en St. John’s College in Cambridge. Op dit moment wordt hij gecoacht door Olivier Lalouette en Rosemary Joshua. Kraemer heeft een grote passie voor eigentijdse opera en debuteerde vorig seizoen bij Staatsoper Unter den Linden (Berlijn) in de rol van Le Médecin in de wereldpremière van Usher door Annelies Van Parys (naar Debussy). Hij treedt ook regelmatig op met de Nederlandse filosofische theatergroep Collectief Walden.
DNO-producties: The New Prince en Trouble in Tahiti

Filippo Marinetti – Sam Carl
Bas-bariton Sam Carl groeide op in Londen en studeerde zang aan The Guildhall School of Music & Drama, waar hij in 2018 Samling Scholar was en masterclasses volgde bij John Tomlinson. In de zomer van 2019 was hij Jerwood Young Artist bij het Glyndebourne Festival. Sinds dit seizoen neemt hij deel aan De Nationale Opera Studio. Op zijn repertoire staan o.a. Alfonso in Così fan tutte, Bottom in Midsummer Night’s Dream, The Secret Police Agent in Menotti’s The Consul, Betto di Signa in Gianni Schicchi en Lord Dunmow in A Dinner Engagement. Dit seizoen is hij bij DNO ook te horen in Die Frau ohne Schatten. DNO-debuut

 

PRODUCTIE

Assistent-dirigent
Robbert van Steijn
Assistent-regisseur en avondregie
Isabel Schröder
Stagiair regie
Tom Jaspers
Repetitoren
Jan-Paul Grijpink
Lochlan Brown
Taalcoach
Rosemary Joshua
Voorstellingsleiders
Pieter Loman
Nicholas Sperling
Jossie van Dongen
Repetitiecoördinator
Vere van Opstal
Assistent-lichtontwerper
Eli van Hooff
Assistenten kostuumproductie
Lars Willhausen
Hanne Oosterveer
Eerste toneelmeester
Peter Brem
Eerste belichter
Peter van der Sluis
Lichtoperator
Jasper Paternotte
Eerste rekwisiteur
Peter Paul Oort
Eerste kleder
Regien Lemmens
Eerste grimeur
Trea van Drunen
Geluidstechnicus
Jorik de Beer
Titelregie
Ruud Rockx
Bediening boventiteling
Jan Hemmer
Productievoorbereiding
Mark van Trigt
Productieleiding
Anne van Dooren

 

ORKEST

Amsterdam Sinfonietta
Amsterdam Sinfonietta is al meer dan dertig jaar het enige professionele strijkorkest in Nederland en treedt op over de hele wereld. Het ensemble, dat uit 22 strijkers bestaat, wordt geleid door violiste en artistiek leider Candida Thompson. Naast de uitvoeringen van bekend repertoire breekt het orkest ook een lans voor onbekend gebleven of nieuw repertoire. Zo speelde Amsterdam Sinfonietta recentelijk premières van onder meer Sofia Goebaidoelina, Florian Maier, Michel van der Aa, Pēteris Vasks, Thomas Larcher en Sally Beamish. Kenmerkend voor Amsterdam Sinfonietta is de innovatieve programmering. Hiervoor won het ensemble in 2013 de Nationale Ovatieprijs.

1ste viool
Jacobien Rozemond
Arnieke Ehrlich
Nicoline van Santen
Ingrid van Dingstee
Karen Segal
2e viool
Tom Hankey
Inki Varga
Diet Tilanus
Frances Thé
Petra Griffioen
Altviool
Georgy Kovalev
Anne-Bartje Fontein
Els Goossens
Ernst Grapperhaus
Cello
Örs Köszeghy
Marcus van den Munckhof
Annie Tangberg
Michiel Weidner
Contrabas
Servaas Jessen
João Seara
Klarinet
Annemiek de Bruin
Fagot
Thomas Dulfer
Hoorn
Jan Harshagen
Harp
Astrid Haring
Piano / Celesta
Kimball Huigens