NL / EN

5x tips voor een eerste operabezoek

Het Opera Forward Festival is er behalve voor nieuwe werken ook voor een nieuw publiek. Ben jij hier voor voor het eerst? Wij geven je 5 gouden tips mee. 

 

Tip 1: Bereid je voor
Natuurlijk kun je zonder voorbereiding naar een opera gaan en ervan genieten, maar het verrijkt je ervaring om iets meer over het verhaal, de muziek en de componist te weten. Dit maakt het kijk- en luistergenot vaak groter, omdat je meer herkenningspunten hebt en je beter kunt zien wat de regisseur en dirigent met de opera hebben gedaan.

Bekijk het online magazine op onze website of kom naar de inleiding: 45 minuten voordat de opera begint!

Tip 2: Kleed je aan
Neem dit vooral letterlijk; naakt naar het theater gaat misschien wat ver. Voor de rest: doe vooral iets aan waar je je fijn in voelt. Als jij het meest kan genieten in je huispak, be our guest. Als je het juist leuk vindt om lekker uit te pakken, dat mag natuurlijk altijd bij de opera!

Tip 3: Check je vooroordelen
Jij bent niet iemand die meepraat met uitgewrongen cliché’s. Jij laat je niet afschrikken door leuzen als: ‘opera is saai’, ‘opera duurt lang’ en ‘ze zingen zo raar’. Jij komt om deze kunstvorm te ontdekken, in al haar glorie. Je geniet van het live-orkest, verbaast je over de kracht van de onversterkte stemmen, en laat je meevoeren door de kleine en grote emoties die in de opera verscholen liggen.

”Onthoud: niet alles hoeft, of kan,
in woorden verklaard te worden.
Op sommige momenten voel je je verveeld,
dan weer fantastisch”

Tip 4: Praat erover
Tijdens de pauze of als het is afgelopen. Verval niet in grootspraak: ‘Ik begreep er he-le-maal niks van!’ Maar daag jezelf en je vrienden uit om eens te ontleden wat je nu eigenlijk gezien hebt. En onthoud: niet alles hoeft, of kan, in woorden verklaard worden. Op sommige momenten voel je je verveeld, dan weer fantastisch, dan weer ontroerd. Laat dat maar gewoon gebeuren.

Tip 5: Laatste voorbereidingen
Het is bijna zover, straks gaat de opera beginnen. Check tijdens de inleiding (waar je natuurlijk naartoe bent gegaan na het lezen van stap 1) nog even de praktische informatie. Bijvoorbeeld hoe lang het gaat duren en of er een pauze in zit. Pas hier je consumptiegedrag op aan. Anderhalf uur zonder pauze? Denk twee keer na voordat je nog snel die halve liter gemberthee of karaf wijn naar binnen giet.

Veel plezier, en succes!

 

Foto: Dominic M. Mercier

Lees meer