Alles over: Caruso a Cuba

Kom in de sferen van Caruso a Cuba met deze lees-, kijk- en luistertips.

Wie is Enrico Caruso? Hij groeide uit tot de grootste stertenor van zijn tijd. Hij maakte zijn operadebuur in 1895 in Napels. Waar veel operazangers het maken van geluidsopnames schuwden vanwege de akoestische vervormingen van het medium, omarmde Caruso de nieuwe technologie. In 1902 maakte hij voor een bedrag van 100 pond zijn eerste opnames in een Milanese hotelkamer. Mede door deze opnames kwam hij internationaal in het vizier en nam zijn carrière een grote vlucht. In 1903 debuteerde hij in The Met in New York, en vestigde zich in de stad. Hij zou in het operahuis maar liefst 863 voorstellingen zingen.

In 1920 vertolkte Caruso de rol van Radamès in Havana’s Teatro Nacional, toen er een bom ontplofte. Caruso rende in vol pseudo-Egyptisch ornaat de straten van Havana op, tot verbazing van de inwoners van de stad. Zijn aria Aida is volop te beluisteren op Youtube.

Deze opera is gebaseerd op een roman van Mayra Montero over de bom die in 1920 ontplofte in een operahuis in Havana waar Caruso optrad.In het verhaal speelt de Cubaanse Lukumi-religie, een variant van de Afrikaanse Yoruba-religie, een belangrijke rol. 

Qua sfeer, muziek én thema een inspiratiebron voor componist Micha Hamel:

Inspiratiebron voor de ‘maffia-muziek’  in de opera:

Vanaf 3 maart is Caruso a Cuba vijf keer te zien.
Waar? Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Stadsschouwburg)
Meer info & tickets