Behind the scenes

Opera neemt het publiek mee in een verhaal. En voor een overtuigende vertelling wordt van zoveel meer gebruikgemaakt dan alleen de muziek. Voor iedere opera wordt een specifieke context geboden die het verhaal aanneembaar en begrijpelijk maakt. Hiervoor wordt er een wereld geschapen, opgetrokken uit decors, rekwisieten, kostuums, pruiken en schoenen. Alles moet precies kloppen binnen het universum van een specifiek verhaal.

Verschillende creatieve koppen buigen zich over deze wereld, bedenken haar en tekenen haar op. Dit zijn de decorontwerper, de kostuumontwerper, de lichtontwerper en de regisseur natuurlijk. Zij worden genoemd en geroemd. Maar er is ook een onzichtbare schare van zeer getalenteerde en gedreven ambachtslieden die in de buik van het beest het meest verfijnde werk verrichten; de decorbouwers, rekwisiteurs, coupeurs, stoffen ververs, kleders en medewerkers van de kap- en grime-afdeling.

Zij werken backstage en in de ateliers van De Nationale Opera, een sprookjesachtig universum op zichzelf waar keer op keer weer een nieuwe wereld uit tevoorschijn komt. Fotograaf Sanne Glasbergen nam er een kijkje en schoot deze magische serie analoge foto’s.

Behind the scenes, Sanne GlasbergenBehind the scenes, Sanne GlasbergenBehind the scenes, Sanne Glasbergen