Forward

FORWARD staat voor beweging, evolutie, vooruitgang. FORWARD is een sprong in het duister van het nieuwe, het onverwachte. FORWARD nodigt ons uit om dapper en avontuurlijk te zijn, om open te staan voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Al deze betekenissen liggen ten grondslag aan het Opera Forward Festival.

Vorig jaar lanceerde De Nationale Opera het Opera Forward Festival. Een uniek internationaal festival, waar naast gevestigde namen een nieuwe generatie operamakers vanuit een liefde voor de traditie op zoek ging naar de taal en de verhalen van nu.

Deze tweede editie vindt plaats in roerige tijden, in een wereld die op alle fronten in beweging is. De voorstellingen houden deze snel veranderende wereld een spiegel voor; geven stof tot nadenken en bieden voer voor discussie. Het overkoepelende thema van OFF ’17 is macht/onmacht.

Wozzeck van Alban Berg – een van de belangrijkste opera’s van de twintigste eeuw en inspiratiebron voor veel latere componisten – toont een antiheld die zich tot de wereld moet verhouden. Deze nieuw productie wordt gedirigeerd door Marc Albrecht en geregisseerd door Krzysztof Warlikowski.

De wereldpremières van de opera’s The New Prince (Mohamed Fairouz/Lotte de Beer), Fortress Europe (Calliope Tsoupaki/Floris Visser), Caliban (Moritz Eggert/Lotte de Beer) geven scherp commentaar op actuele ontwikkelingen in de wereld. We zijn blij deze producties te kunnen realiseren in samenwerking met Opera Front en Opera Trionfo.

De enscenering van Bachs Johannespassie, vervlochten met nieuwe muziek van Annelies van Parys en Samir Odeh-Tamiri, onderstreept de actuele relevantie van dit meesterwerk, dat thema’s omvat als intolerantie, compassie en de apocalyptische consequenties van populisme en religieus fanatisme. Deze productie kwam afgelopen jaar tot stand in samenwerking met Muziektheater Transparant en barokorkest B’rock.

Karlheinz Stockhausen is naast Alban Berg een van de meest baanbrekende componisten van de twintigste eeuw. In juni 2019 presenteert De Nationale Opera een dwarsdoorsnede uit zijn monumentale operacyclus LICHT, in samenwerking met het Holland Festival en het Koninklijk Conservatorium Den Haag. In de aankomende edities van OFF presenteren we verschillende delen, waarmee we vooruitblikken op dit grootse internationale evenement.

Vorig jaar heeft OFF bewezen dé plek te zijn waar een nieuwe generatie operamakers de kans krijgt om een eigen stem te vinden. Dit jaar zijn alle Nederlandse Conservatoria en verschillende kunstvakopleidingen bij het festival betrokken. Ruim 350 studenten volgen een uniek onderwijstraject, waarbij het werkproces op de eerste plaats staat. Op 22, 24 en 25 maart presenteren zij in zes korte opera’s hun visie op het thema macht/onmacht, vertrekkend vanuit Georg Büchners theatertekst Woyzeck.

Van 18 t/m 31 maart vormt OFF ’17 met voorstellingen, lezingen en debatten een brandpunt voor discussies over belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Opera Forward heeft bewezen dat nieuw publiek bereid is ons op deze reis te vergezellen. Deze tweede editie hopen we opnieuw veel nieuw publiek te mogen verwelkomen.

Ontdek, kijk, luister, discussieer en neem deel tijdens deze unieke explosie van creatieve energie, deze viering van opera als een inspirerende beweging van hoop en vernieuwing.

Pierre Audi
Directeur De Nationale Opera

Anthony Heidweiller
Associate artistiek directeur OFF