Terugblik: dit was er te zien op het OFF STAGE

Tijdens de OFF-Day New-Talents zet Nationale Opera & Ballet zijn deuren wagenwijd open voor jonge kunstenaars. In alle uithoeken van het gebouw worden zes splinternieuwe korte opera’s gepresenteerd en in de Foyer is de vloer aan OFF STAGE, een doorlopend programma met prikkelende optredens van uiteenlopende kunstenaars.

Het programma van OFF Stage zal van start gaan met de presentatie van de verzetsopera Thijl, geschreven door Jan van Gilse en uitgevoerd door het Utrechtsch Studenten Concert. In zijn naam het oudste orkest van Nederland, maar in zijn bezetting de jongste. Het orkest portretteert met deze opera het verhaal van verzet en opstand in tijden van bezetting.

De storyteller Raphael Rodan weeft twee verhalen aan elkaar: het verhaal van zijn moeder en het verhaal van de moeder van zijn beste vriend. Een Israëlische vrouw en een Iraanse vrouw, van elkaar gescheiden door geloof en traditie, maar verenigd door hun verhaal.

Drie jonge componisten presenteren hun nieuwste creaties. Rick van Veldhuizen presenteert de opname van een nieuw gecomponeerde opera die hij eerder live heeft gepresenteerd op het Opera Forward Festival. Genevieve Murphy probeert met haar muziek een ingang te verschaffen in de belevingswereld van haar autistische broertje. Matteo Nicolin heeft een lied gecomponeerd over zijn thuisvallei in Noord-Italië. De Italiaanse overheid heeft besloten dit prachtige stuk natuur te vervuilen met een snelweg. Het spelen van dit lied is voor de jonge componist een manier om de inwoners van de vallei bewust te maken van hun omgeving en hen te confronteren met de realiteit van de komst van deze snelweg.

Ook komen de makers en uitvoerders van Avventure di anima e di Corpo en Passages aus LICHT aan het woord, twee unieke muzikale en theatrale projecten die tijdens deze editie van het Opera Forward Festival worden opgevoerd op verschillende locaties in de stad. Nina Spijkers en Francine Vis (Avventure di anima e di Corpo) vertellen over de uitdagingen in de compositie van Györgi Ligety en Raphaël Cendo en Renee Jonker (Passages aus LICHT) vertelt over de spirituele reis van Karlheinz Stockhausen.

De avond wordt in stijl afgesloten met een afterparty verzorgd door The Rest Is Noise.