John Adams (componist Girls of the Golden West) krijgt Erasmusprijs 2019 toegekend

We zijn vereerd te mogen vermelden dat John Adams – de componist van Girls of the Golden West – in november de Erasmusprijs gaat ontvangen. De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die een buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en de kunsten in Europa en daarbuiten.

John Coolidge Adams (1947) is een Amerikaanse componist die al tientallen composities voor orkest en kamerensemble schreef, van kleinere werken en filmmuziek (onder andere voor Call Me By Your Name) tot grote oratoria en opera’s over de meest uiteenlopende thema’s maar altijd maatschappelijk relevant. Zelf noemt hij zijn werk wel eens post-style, daarmee verwijst hij naar wat anderen ook wel de vrijheid, openheid en variatie in zijn werk noemen. Adams ontving eerder al de Pulitzer Prize for Music, meerdere Grammy Awards en eredoctoraten aan de Harvard University, Yale University en Royal Academy of Music.

Adams’ ontmoeting met Peter Sellars was belangrijk voor zijn carrière en leidde al snel tot hun eerste opera Nixon in China in 1987, die ook in Amsterdam te zien was. Hierna werkten ze samen aan The Death of Klingoffer (1991) en Doctor Atomic (2005). Dit waren telkens opera’s met een duidelijke maatschappelijke relevantie. Zo snijdt ook hun nieuwste samenwerking Girls of the Golden West een relevant thema aan en gaat over racisme, uitbuiting, wreedheid en machtsmisbruik. De negentiende-eeuwse verhalen over de Gold Rush staan dichterbij onze eenentwintigste-eeuwse actualiteit dan we zouden willen.

Ben je benieuwd naar het werk van deze legendarische componist? Tot 17 maart is de opera Girls of the Golden West nog te zien!