OFF 2020: Een jubileum

Tijden veranderen, schepen vergaan, maar opera blijft altijd bestaan. Van 13 t/m 22 maart 2020 vindt de vijfde editie van het Opera Forward Festival plaats.

5x OFF
Vijf jaar geleden initieerde én realiseerde Pierre Audi dit vooruitstrevende opera festival. De rest is geschiedenis en tijdens OFF ’20 zien we in deze vijfde editie de vooruitgang van vijf jaar OFF. Wij brengen naast nieuwe werken en kunstenaars, ook opkomende makers van vorige edities samen en geven hen het grote toneel om ons hun blik op de toekomst van de opera te laten tonen. Gevestigde operagrootheden, jonge makers, nieuw talent, gelauwerde schrijvers, jonge schrijvers, filmacteurs, iedereen werkt samen tijdens tien dagen OFF ’20. Tien dagen waarin je de toekomstige wereld van steeds veranderende opera ontdekt. Bekijk hier het programma OFF 2020.

Samen dynamisch
Van klassiekers tot nieuwe werken. De dynamiek die centraal staat in de komende editie laat de kunstenaars van vandaag de dag zien en horen. Wat verbaast deze makers in de omgang met de grote werken uit het opera repertoire? En wat kunnen een nieuwe generatie en zeer ervaren makers van elkaar leren? Waar komen zij elkaar tegen? Maar ook: in hoeverre verschillen zij? Want ook daar is OFF dynamisch: de verbazing van de jonge generatie over de overgeleverde verhalen van de ervaren makers, en de verbazing van een eerdere generatie over wat de jongeren van nu te bieden hebben.

Voor jong, oud en alles daartussenin
Centraal staat ook de vraag naar het publiek van de volgende generatie. Hoe kijken zijn naar opera? Wat verwachten ze van het genre en waar kan opera verrassen, verbazen, verwonderen? Voor het eerst in vijf jaar presenteert OFF ook voorstellingen voor kinderen. Een lied voor de maan naar een tekst van Toon Tellegen werd gecomponeerd door een OFF’er van het eerste uur, de Nederlandse componiste Mathilde Wantenaar.

OFF blijft na vijf jaren een richtingwijzer voor de toekomst van een zich steeds veranderende opera. In de hoop dat ze ons blijft verbazen.