Operabc — G & H

Met deze Operabc bespreken wij voor elke letter van het alfabet één pilaar van opera. Een onmisbare gids voor de closeted operaliefhebber en een opfriscursus voor eenieder die zich afvraagt hoe het ook alweer zat.

De generale repetitie is de laatste repetitie voordat een stuk officieel in première gaat. Het decor staat, de zangers zijn geschminkt en gekleed, de schoenen van de dirigent zijn gelakt en het koper van de blazers is gepoetst. Dit is de eerste leerzame ontmoeting tussen uitvoerenden en publiek. Het is ook het laatste moment waarop fouten kunnen worden gemaakt. Met een beetje geluk gebeurt dit ook. Immers, zoals het gezegde luidt: een slechte generale betekent een goede première.

Georg Friedrich Händel (1685-1759) was een waar wonderkind. Al op zijn achtste werd zijn ongekende muzikale talent opgemerkt door de lokale hertog. Dit was het begin van een bijzonder productieve carrière. Händel schreef tijdens zijn leven tweeënveertig opera’s. En in totaal wel zo’n tweeduizend aria’s met prachtige melodieën die vaak hartverscheurende gevoelens uitdrukken.
Behalve voor zijn muziek stond hij binnen de achttiende-eeuwse barokke muziekwereld ook bekend als opmerkelijk figuur. Zoals zijn portretten al suggereren, zou hij zich graag tegoed doen aan uitbundige feestmalen, maar ook zijn uitspraken zijn befaamd. Zo stal hij ooit materiaal van zijn aartsrivaal, de componist Giovanni Bononcini (1670-1747). Zijn excuus: ‘Veel te mooi voor hem, hij weet toch niet wat hij ermee aan moet’.

Bekijk hier de trailer van Händels opera Ariodante, die in de zomer van 2014 in première ging op het Festival d’Aix-en-Provence en van 17 januari t/m 3 februari te zien is in Nationale Opera & Ballet.

Bestel nu jouw tickets voor het Opera Forward Festival!