Over over

Vijf interdisciplinaire teams, een nieuwe generatie operamakers. Studenten van het Conservatorium, de Theaterschool, de Filmacademie en de UvA komen samen om hun droom te realiseren; opera maken. Volg hen hier wekelijks om te zien hoe dat in zijn werk gaat — de inspiratie, de dromen, de tegenslagen en de successen tot de premières tijdens het Opera Forward Festival.

Over. Een kort woord met tegenstrijdige betekenissen. Over is een woord van beweging, van vervoering. Over de brug, overal, overheen. Over impliceert een specifieke beweging. Een obstakel dat getrotseerd moet worden. Het bestaan van een overkant betekent dat er iets is wat die kant van de onze onderscheidt. Er is transport nodig om naar de overkant te komen.

Vervoering, verovering, overerving, oververing. Bij de oude Grieken bestond de oversteek naar de gene zijde uit een boottocht over de rivier de Styx. De mythische veerman Charon bracht zielen over, tegen betaling van een muntstuk. Zonder zilver onder de tong was de overledene gedoemd tot ronddwalen langs de oever. De overtocht was niet kosteloos en er bestond over het algemeen geen retour. Alleen Charon keerde weer terug van gene zijde. Voor de zielen betekende over echt over, over en uit. En dan betekent ‘over’ behalve beweging ook eindigheid.

Er zijn twee kanten. Deze of gene zijde, hier of hiernamaals. Daartussen bestaat slechts een stuwende kracht in één richting, geen plaats om te blijven. Tijdens deze vaart kan alleen met weemoed worden teruggekeken naar het land dat achterblijft. Vooruit ligt het oneindige onbekende, maar ook pogingen om terug te gaan eindigen in een meedogenloze eeuwigheid. Hoe ziet deze plek van transitie eruit? Wat als alle krachten worden weerstaan en er toch tegen de stroom wordt ingegaan? Dat onderzoeken we in onze opera. In woord, muziek en beeld nemen we de toeschouwer mee in de beleving van een overleden ziel die zich in deze situatie bevindt.

Onze Opera:
Passagier, Schipper en de Zee. De drie hoofdpersonages voor deze opera, onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Passagier bevindt zich op een boot, gevaren door de Schipper. Waar gaat de reis naartoe? Dat onthult de Schipper niet. De Passagier wil niet mee, maar moet terug. De enige mogelijkheid is het water. Ondanks de waarschuwingen van de Zee, waagt de Passagier de sprong. Op de boot blijven of in zee springen, dat is de vraag.
Onze opera is te zien op donderdag 17 maart om 16:30 en 18:45 uur op het 2e balkon foyer.

Over is te bezoeken met een gratis dagticket voor OFF Day 3. Bestel nu jouw tickets!