Programmering OFF ’20

Met het Opera Forward Festival slaat De Nationale Opera bruggen tussen verschillende kunstvormen en tussen nieuw talent en gevestigde artiesten. OFF is voor iedereen die nieuwsgierig is naar de toekomst van opera en muziektheater.

Blokkeer 13 t/m 22 2020 in je nieuwe agenda. Dan vindt de vijfde editie van het Opera Forward Festival plaats. In dit jubileumjaar: tien dagen, vier nieuwe opera’s, drie OFF Nights, twee OFF Days en volop experiment door de jongste generatie makers. Dit is het programma  OFF ’20:

4x Opera
Dit zijn de vier nieuwe opera’s die tijdens het festival te zien zijn.

Ritratto
Een nieuwe opera van de Nederlandse componist Willem Jeths over de Italiaanse socialite Luisa Casati (1881-1957). Casati omringde zich met bekende kunstenaars en had als doel zélf een levend kunstwerk te worden. Modeontwerper Jan Taminiau verzorgt de kostuums. Jeths componeerde deze opera voor de Opera Studio
Waar: Internationaal Theater Amsterdam
Wanneer: 13, 15, 16, 18 en 19 maart 2020

Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny
Een stad waar alles mag, zolang je maar geld hebt. Kurt Weill (muziek) en Bertolt Brecht (tekst) creëerden met Mahagonny een opera over doorgeslagen kapitalisme. Een muzikale cross-over tussen klassiek, jazz en populaire muziek. In een regie van de inter- nationaal vermaarde regisseur Ivo van Hove.
Waar: Nationale Opera & Ballet
Wanneer: 16, 19, 24, 26, 31 maart 2, 5 april 2020

Das Jagdgewehr
Deze nieuwe opera vertelt een tragische liefdesgeschiedenis vanuit het perspectief van de echtgenote, de minnares en de dochter. Gebaseerd op het meesterwerk van de Japanse schrijver Yasushi Inoue. Componist Thomas Larcher schreef de prachtige en indrukwekkende muziek.
Waar: Muziekgebouw aan ‘t IJ
Wanneer: 17 en 19 maart 2020

Een lied voor de maan 6+
Een familie-opera is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Toon Tellegen. De muziek is van de jonge Nederlandse componist Mathilde Wantenaar. Als student nam zij al deel aan de eerste editie van OFF, nu gaat haar eerste grote opera in première.
Waar: CC Amstel
Wanneer: 18, 21, 22 en 25 maart 2020


3× OFF Nights: 20, 21 en 22 maart
Laat je brein en zintuigen prik- kelen tijdens drie avonden in Nationale Opera & Ballet. Met nieuwe én gevestigde makers, talent opera’s, grote producties, talks, dj’s en jamsessies verkennen we de rol en toekomst van opera.
Waar: Nationale Opera & Ballet 
Wanneer: 
20, 21 en 22 maart

Kurt Weill: The Seven Deadly Sins
In dit satirische muziektheaterstuk vertolken stersopraan Eva-Maria Westbroek en actrice Anna Drijver twee kanten van dezelfde jonge vrouw. In zeven Amerikaanse steden komen ze in aanraking met de zeven hoofd- zonden. Een ‘ballet chanté’ met tekst van Bertolt Brecht. Duits gezongen.
Waar: Nationale Opera & Ballet
Wanneer 20 & 22 maart 2020

Parade
Wie beweegt, vergroot zijn wereld. De Vlaamse theatermaker Gregory Caers organiseert een grootse Parade door Nationale Opera & Ballet, in samenwerking met de Zuid-Afrikaanse componist Neo Muyanga en zo’n 300 studenten van kunstopleidingen uit heel Nederland. In een aanstekelijke performance brengen zij het gehele theater in beweging.
Waar: Nationale Opera & Ballet
Wanneer: 21 maart 2020

OFF Talents
Studenten van uiteenlopende kunstopleidingen laten zicht inspireren door het verhaal van een stadgenoot. Dit resulteert in vijf gloednieuwe korte opera’s van een nieuwe generatie muziektheatermakers.

Talks
Denkers en kunstenaars aan het woord over hoe kunst verwondert, verandering aanjaagt en inzicht geeft in de grote vraagstukken van deze tijd. Met o.a. Damiaan Denys, Eva Rovers, Lammert Kamphuis en Neo Muyanga.


2× OFF Days: 14 & 15 maart 2020

Met studenten, docenten en beleidsmakers van de Nederlandse kunstopleidingen onderzoeken we de staat van het muziektheater in onze kosmopolitische samenleving.
Waar: Nationale Opera & Ballet
Wanneer: 14 & 15 maart 2020