Van barokopera naar toekomstmuziek

Club Purcell speelt zich, zoals de titel van de opera al verraadt, af in een digitale club-setting waarin de bezoeker zich kan onderdompelen. De opdracht om zich in hun opera te verhouden tot Purcells The Fairy Queen bracht bij het artistieke team achter Club Purcell een sterk bewustzijn van het proces van interpretatie teweeg. Daar gingen ze op ‘aan’. Een interview met componist Samuel Cohn en scenograaf Wybe de Haan.

Wybe: “De scenografie ontvouwt beeldend ons verhaal dat zich van realistisch naar abstract beweegt. Want dit is uiteindelijk het proces dat verhalen veelal doormaken naarmate zij onderhevig raken aan interpretaties – ze worden abstracter.” Samuel: “Er zijn veel directe parallellen te leggen tussen de muziek en het onderliggende verhalende concept van onze opera. De muziek is echter ontstaan uit kleine experimenten die ik ben gestart voordat ons concept vastlag. Hierin werkte ik al met korte fragmenten uit de opera van Purcell, die ik langzaamaan bewerkte tot abstractere elektronische muziek en uiteindelijk tot echte clubmuziek. Toen ons concept meer vorm begon te krijgen, werden deze experimenten de basis voor de gehele compositie. Het viel dus per toeval allemaal samen en misschien was het ook wel een klein beetje geluk.”

Vruchtbare limieten
De pandemie en de noodzakelijke online presentatie van hun opera wordt door het team niet louter als beperkend gezien. Integendeel, de verschillende maatregelen zijn zelfs bijzonder goed geweest voor hun proces. Samuel: “We hebben de maatregelen volledig omarmd. Je zou haast kunnen zeggen dat we op de maatregelen vooruitliepen. Misschien zijn ze zelfs wel een klein cadeau geweest voor ons team. De digitale muziek die ik geschreven heb komt veel beter tot z’n recht via een koptelefoon. Ik hoop dat we de toeschouwers hiermee echt het gevoel kunnen geven dat ze zich in een club bevinden. In deze tijd is dat toch wel extra bijzonder.”

Een immersieve ervaring
Ondanks de digitale vorm hoopt het team dan ook een bijna immersieve ervaring te kunnen bewerkstelligen bij hun toeschouwers. Wybe: “We streven naar een ervaring die voorbij het rationele gaat, die een gevoel van verwarring oproept en hiermee hopelijk ook zal leiden tot realisatie. We hopen dat onze opera het bewustzijn kan creëren dat wijzelf hebben verkregen tijdens ons maakproces en dat is de bewustwording van de destructieve kracht die voortdurende interpretatie met zich mee kan brengen. Want alle houvast die wij denken te hebben in het leven, raakt uiteindelijk verloren door de vele interpretaties die wij alsmaar op de wereld loslaten.”

Wil je meer weten over Club Purcell?  Kijk dan snel op de voorstellingspagina!

Tekst: Naomi Teekens
Foto’s: Milagro Elstak