Een lied voor de maan

Registreer hier

Naar het gelijknamige boek van Toon Tellegen

De eenzame mol besluit een lied te schrijven om de maan op te vrolijken. De sprinkhaan repeteert met zijn orkest tot ze het lied helemaal onder de knie hebben en op een nacht geven ze een prachtig concert. Maar waarom kijkt de maan daarna zo triest…?

Een lied voor de maan is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Toon Tellegen. Tellegen is internationaal vermaard om zijn vele korte dierenverhalen. Zijn werk is geliefd bij jong en oud vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang. Voor componist Mathilde Wantenaar raakte de vertelling een snaar: “Het verhaal sprak meteen tot mijn muzikale verbeelding. Er komen belangrijke thema’s aan bod, zoals eenzaamheid, identiteit, teleurstelling en vriendschap. Het is ook een stuk over de kracht van muziek.”

Mathilde Wantenaar
De jonge componist Mathilde Wantenaar (1993) heeft haar sporen al verdiend in het Nederlandse muziekleven. Ook voor De Nationale Opera is zij geen nieuw gezicht. Zo werkte ze als componist mee aan het participatieproject 
BOOM! | Amsterdam is een opera. Voor de eerste editie van OFF in 2016 schreef zij de korte kameropera personar. Nu waagt zij zich aan een eerste grotere opera, Een lied voor de maan, speciaal geschreven voor een jong publiek.

Een nieuwe generatie opera-makers
Op initiatief van verschillende operahuizen, waaronder De Nationale Opera, ontwikkelt het European Network of Opera Academies (ENOA) masterclasses en workshops voor jonge musici, zangers en theatermakers. Het idee voor Een lied voor de maan kwam voort uit zo’n workshop.

Compositie-opdracht
De Nationale Opera

Coproductie met
De Munt (Brussel), Festival d’Aix-en-Provence, Escuela Superior de Música Reina Sofía (Madrid), Opera Zuid (Maastricht)

Met ondersteuning van ENOA (EuropeanNetwork of Opera Academies) en het programma Creative Europe van de Europese Unie.

Het oorspronkelijke boek ‘Een lied voor de maan’ van Toon Tellegen is uitgegeven door Em. Querido’s Uitgeverij, Amsterdam, 2012.

Afbeeldingsresultaat voor logo enoa

Afbeeldingsresultaat voor creative europe program of the european union logo

Afbeeldingsresultaat voor opera zuid logo

Lees hier het speciale Een lied voor de maan programmaboek!

Bekijk de trailer van Een lied voor de maan:

Team & cast