Fin de partie

Het einde is nabij – of toch niet?

Twee figuren in een vuilnisbak, een man in een rolstoel en een halve clown, alle vier gevangen in het schemergebied tussen leven en dood. Fin de partie is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Nobelprijswinnaar Samuel Beckett. Alle personages in dit ‘Eindspel’ zijn slechts op één ding gericht – ze wachten op het einde.

Becketts toneelstukken spelen zich af in een absurde, kale wereld waarin niets nog betekenis lijkt te hebben. Toch kruipen zijn woorden diep onder je huid. Met zijn grimmige humor en uitgebeende zinnen weet Beckett een snijdende spanning op te bouwen. Zijn krachtige theaterbeelden blijven je altijd bij.

Debuut op 91-jarige leeftijd
Nu is er voor het eerst een opera van Beckett’s Fin de partie gemaakt, en wel door een 91-jarige componist. György Kurtág heeft met zijn composities een onuitwisbare stempel gedrukt op de muziek van de afgelopen decennia en maakt nu eindelijk zijn operadebuut. Met enkele maten suggereert Kurtág al een hele wereld aan gedachten en gevoelens – precies het soort puurheid dat kenmerkend is voor de teksten van Beckett. Voor de gestileerde, beeldende enscenering zorgt Pierre Audi – grondlegger van het Opera Forward Festival.

“… an uncompromising work that is utterly distinctive and, in Pierre Audi’s lucid production, unforgettable and touching.” – The Guardian (*****)

Coproductie en compositie-opdracht: De Nationale Opera en Teatro alla Scala

inleiding 45 min. voor aanvang | aftertalk 15 minuten na afloop (geen aftertalk na première)

Inleidingen
Klaus Bertisch
19.15/*13.15 uur
Odeonzaal

Aftertalks
Aansluitend aan de voorstelling, behalve op 6 maart
Entresol

Tickets vanaf 10 euro

Team & cast

Tickets