Girls of the Golden West

Het Wilde Westen door de ogen van een vrouw

Een bezeten speurtocht naar fortuin, middenin de Californische gold rush van 1849. Het Wilde Westen is een wetteloze omgeving. Als de belofte van goud zijn glans begint te verliezen, slaat opgekropte teleurstelling om in raciale vijandigheid. Independence Day vormt de gewelddadige climax.

Het verhaal
We volgen de de vastberaden Dame Shirley die ons deze harde mannenwereld door de ogen van een vrouw laat beleven. Personages met diverse achtergronden, bevolken het podium: zo maken we kennis met goudzoekers, een man die zich uit de slavernij bevrijd heeft, een Chinese prostituee en een Mexicaans stel. Wat betekent het voor hen om ‘Amerikaan’ te zijn? Onafhankelijkheidsdag blijkt zeker niet voor iedereen een feestdag.

Authentieke bronnen
De vooraanstaande Amerikaanse componist John Adams en regisseur Peter Sellars maakten als gouden koppel al meerdere opera’s samen, zoals Nixon in China en Doctor Atomic. Voor Girls of the Golden West putten zij uit authentieke bronnen zoals brieven, goudzoekersliedjes, memoires en krantenartikelen. De waargebeurde verhalen zijn overweldigend in hun heldendom, passie en wreedheid.

“Adams and Sellars aim to draw parallels between the chaos, racism, and misogyny of the Gold Rush era with our own, but the real treasure of this opera lies in the extraordinary personal stories so bound up in this thankfully brief 19th-century era.” – The Stage

Peter Sellars en John Adams

Girls of the Golden West is geschreven door een van de meest vooraanstaande hedendaagse Amerikaanse componisten, John Adams. Hij werkte al eerder samen met regisseur Peter Sellars, onder andere in de opera’s Nixon in China (1987) en The Death of Klinghoffer (1991). Sellars is vermaard om zijn unieke moderne (en soms controversiële) aanpak van klassieke en hedendaagse werken.

Girls of the Golden West

Beluister J’nai Bridges ‘Ven esta noche amado, querido’:

Coproductie en compositieopdracht: De Nationale Opera, San Francisco Opera, Dallas Opera

Europese première

Inleidingen
Bart Hermans
18:45/*13:15
Odeonzaal (op 2 maart is de inleiding bij uitzondering op het tweede balkon)

Aftertalks
Aansluitend aan de voorstellingen bahalve op 28 februari, 13 en 17 maart
Odeonzaal

 

Team & cast

Tickets