HCoV-NL63

Een muzikaal onderzoek naar de dynamiek van een virus

Voor deze editie van OFF maakt de Vlaamse regisseur Gregory Caers samen met de studenten van de MBO Theaterschool Rotterdam de videoclip HCoV-NL63, geïnspireerd door de klanken van Henry Purcells ‘Cold Song’. In deze online voorstelling uit verschillende perspectieven over de verspreiding van een virus, wordt het onderwerp dat ons allemaal al meer dan een jaar in zijn greep houdt van een nieuwe kant belicht.

HCOV-NL63
In HCoV-NL63 onderzoekt Gregory Caers met de studenten van de MBO Theaterschool Rotterdam de dynamiek van een virus. Een voorstelling over de manier waarop een virus zich verspreidt, verplaatst en overspringt op anderen, maar ook over de regels die ingesteld zijn ter indamming van het virus, en de gevolgen van deze beperkingen. 

De titel van het werk verwijst naar een coronavirus dat in 2004 ontdekt werd in Nederland bij een kind van zeven maanden oud. Minder gevaarlijk en ingrijpend dan SARS-CoV-2, het coronavirus dat nu de wereld in de greep heeft, maar het principe van verspreiding en besmetting is hetzelfde.

Gregory Caers
Gregory Caers is als theatermaker inmiddels een goede bekende van het Opera Forward Festival. Hij heeft een eigen taal ontwikkeld, waarmee hij een fysiek antwoord op opera formuleert en die hij het liefst door jongeren laat uitspreken. Over zijn werkwijze zegt hij: “Ik probeer altijd een energie te ontwikkelen die onder de huid van het publiek kruipt en iets teweegbrengt op dat moment, en op de grootst mogelijke manier.” Nu staat hij voor een nieuwe uitdaging: een werk creëren dat precies dat doet, maar dan online.

Cold Song
Bas Gaakeer arrangeerde voor HCoV-NL63  ‘Cold Song’ uit Henry Purcells King Arthur (1691). In de derde akte wordt ‘the Cold Genius’, de geest van de winter, tegen zijn zin gewekt uit zijn slaap. Onder begeleiding van trillende snaren ontwaakt de Cold Genius met een vocale lijn vol expressieve horten en stoten. De tekst is van dichter en toneelschrijver John Dryden, die in 1668 werd uitgeroepen tot eerste Poet Laureate (‘Dichter des Vaderlands’). 

Making off
Tijdens OFF Night #2 presenteren Gregory Caers en zijn studententeam aansluitend aan HCoV-NL63  de making off van hun voorstelling

Wil je meer weten over het verhaal achter en het maakproces van HCoV-NL63 ? Lees dan snel dit artikel!

Bekijk de festival trailer:

Team & cast