OFF Composition: The Cursed One

Een belangrijke plek binnen OFF is weggelegd voor de operamakers van de toekomst: de studenten van nu. Binnen het festival maken zij hun eerste opera.

Componist Tilen Lebar componeerde voor OFF ‘The Cursed One’, een opera gebaseerd op een gelijknamig gedicht van de Congolese schrijver Fiston Mwanza Mujila dat zich gedeeltelijk in dit gedicht afspeelt. De opera staat voor de bevrijding van de sociaal minderbedeelden en behandelt de situatie op een liturgische manier. Het is een gebed voor de Ene en een kakofonie van geraaskal voor de Ander. De Ander die voor zichzelf spreekt, behandelt de situatie vanuit een essentialistisch perspectief, hij vereenvoudigt en veralgemeent de reactionaire gedachten van de maatschappij. Ondertussen is er de muziek, maar zij reageert niet, noch antwoordt zij. Het is wat het is, de status quo. Ongemerkt vormt zij zich om ons heen en vertegenwoordigt zij de lucht, de laatste adem die we inademen als we uitademen, als we ons bevrijden. Niet door ons te conformeren, maar door het verzachten en het loslaten van het geweld van onszelf, van de Ene en de Andere.

Wil je meer weten over The Cursed One  en componist Tilen Lebar? Lees dan hier een interview met deze veelbelovende jonge componist!

Foto: Milagro Elstak
Op de foto van links naar rechts: Tilen Lebar, Chaja van Emde Boas, Dylan Jongen (productieleiders)

Bekijk de festivaltrailer:

Team & cast