OFF Day #1

We trappen de OFF Days af met twee gloednieuwe korte opera’s, een openbare masterclass en een begeesterende keynote speech over de betekenis van opera in onze wereld.

Op deze eerste OFF Day komen studenten zang van de Nederlandse conservatoria samen om als één studentenkoor met dirigent Ching-Lien Wu en theatermaker en mime-acteur Jochem Stavenuiter te werken aan fragmenten uit de opera Der Zwerg van Zemlinsky. Een unieke kans voor het publiek om een creatief proces van dichtbij mee te maken. De masterclass mondt uit in een presentatie in de foyer van Nationale Opera & Ballet.

Vandaag gaan ook de eerste twee talentopera’s in première: korte opera’s gemaakt door teams van studenten van uiteenlopende kunstopleidingen. Tot besluit van de dag is de vloer aan de spraakmakende Amerikaanse theatermaker Peter Sellars. In zijn keynote speech geeft hij zijn visie op de geschiedenis en toekomst van de opera in een veranderende wereld.

Peter Sellars is een vermaard Amerikaans theater- en operaregisseur. Hij staat bekend om zijn onconventionele interpretaties van klassieke en hedendaagse opera’s, waaronder Don Giovanni (geplaatst in Harlem, New York), Le nozze di Figaro (in een luxueus appartement in de Trump Tower) en recent La clemenza di Tito (met verwijzing naar de bomaanslagen in Brussel van 2016). Met componist John Adams maakte Sellars onder andere de opera’s Nixon in China en Doctor Atomic. Tijdens deze editie van OFF is hun nieuwste creatie te zien: Girls of the Golden West.

Jochem Stavenuiter is acteur, mimespeler en theatermaker. Met zijn fysieke theatergroep Bambie is hij al ruim 20 jaar beeldbepalend voor het Nederlandse theater. Ching-Lien Wu studeerde in Taipei en Lyon. Ze was koordirigent bij verschillende operahuizen in o.a. Nantes, Straatsburg en Genève. Sinds 2014 is zij artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera.

Tijdens de OFF Days gaan vijf korte opera’s in première, gemaakt door teams van studenten van uiteenlopende kunstdisciplines. Opera is voor hen geen kunstvorm met vaste regels, maar een uitnodiging om vanuit verschillende kunsten en (sub-)culturen samen te komen en een collectief experiment aan te gaan. Gedurende een half jaar hebben de studenten als collectief gewerkt aan hun eigen productie, geïnspireerd door het festivalthema: identiteit en confrontatie – de angst voor het onbekende.

De deuren van Nationale Opera& Ballet zijn vanaf 15:00 uur geopend.

15:30-17:00     New Vocals – openbare masterclass Jochem Stavenuiter & Ching-Lien Wu

16:00-16:20     On Verra – talentopera #4

16:45-17:05     Alma Grande – talentopera #2

17:15-17:30     New Vocals – presentatie masterclass Jochem Stavenuiter & Ching-Lien Wu

17:30-18:15     Peter Sellars – keynote speech

Download het gratis ticket