OFF Night 1 – 20 maart

Tot onze grote spijt zijn wij genoodzaakt om vooralsnog alle programmering van het Opera Forward Festival af te gelasten. Dit ten gevolge van de maatregelen van de Rijksoverheid met betrekking tot het Coronavirus. De nieuwe maatregelen gelden tot en met 6 April.

Wij houden je op de hoogte via deze site: http://bit.ly/nobcorona Wij hopen op je begrip voor deze uitzonderlijke gang van zaken.

To our great regret, for now we are forced to cancel the whole program of the Opera Forward Festival. This is due to the advice of the central government regarding the Corona virus. The new measures apply until 6 April.

We will keep you updated on this website: http://bit.ly/dnobcorona
We hope for your understanding of these exceptional circumstances.

Laat je brein en zintuigen prikkelen tijdens drie OFF Nights in Nationale Opera & Ballet. Met twee grensverleggende voorstellingen op het grote toneel, vijf korte opera’s van OFF Talents, talks, dj’s en jamsessies verkennen we hoe de wereld van morgen zich laat vatten in klank, beeld, woord, beweging — kortom: in opera.

“Na dit festival ben je een opera-kenner” – Marcel Sijm (regisseur Ritratto)

Programma 20 maart

16.00: Deuren open
OFF Talks: Jos Kessels | Mark Mieras | Alicja Gescinska | Thomas Serrien | Benjamin Rous | Remko van Broekhoven. Meer informatie over de sprekers van OFF Talks vind je hier beneden. 
OFF Talents: 
Sator Arepo | De bergruimte
OFF jubileumvoorstelling: Kurt Weill: The Seven Deadly Sins
Muziek: TBA

Hoe werkt het met toegangsbewijzen?
Stap 1. Reserveer een ticket voor deze OFF Night om toegang te krijgen tot het festivalhart in Nationale Opera & Ballet.
Stap 2. Wil je een OFF Talent bezoeken? Dan moet je hier een aparte kaart voor reserveren, haal deze een uur van tevoren op bij de ticketbalie in het festivalhart.
Stap 3. Voor de jubileumvoorstelling Kurt Weill: The Seven Deadly Sins is wel een betaald ticket nodig.
Stap 4. Veel plezier (dat rijmt).

OFF Talks op vrijdag 20 maart, meer over de sprekers:

Jos Kessels – Bar: 16:45 – 17:15
Het welgetemperde gemoed
Kan muziek je iets leren over je eigen bestaan? Kun je bijvoorbeeld het Wohltemperierte Klavier van Bach beluisteren als een verzameling levenslessen? Filosoof en musicus Jos Kessels vindt van wel en legt uit waarom. Muziek openbaart het diepste wezen van de wereld en spreekt de diepste wijsheid uit, in een taal die de rede niet kan verstaan.

Mark Mieras – Bar: 17:45 – 18:15 
Wat schieten we op met dans en opera?
Wetenschapsjournalist en bestsellerauteur Mark Mieras is geschoold in de wetenschap en gebruikt daarom andere woorden dan zangers, danser, regisseurs, componisten en choreografen om te beschrijven wat kunst met mensen doet. Muziek en dans nodigen uit om te balanceren tussen orde en verrassing, zegt hij, en dat is waar alles in de hersenen om draait. Een levendig verhaal over de neuropsychologie van kunst. Wat schiet de samenleving ermee op?

Brainwash presents: Alicja Gescinska – Bar: 18:45 – 19:15 
Beter door muziek: over het morele en maatschappelijke belang van muziek
Maakt muziek mens en maatschappij beter? Al sinds eeuwen roept die vraag bij veel filosofen grote scepsis op. Van Plato tot Kant, van Tolstoj tot Steiner: vele grote geesten hebben beweerd dat muziek géén of een negatieve invloed heeft op onze morele ontwikkeling. Filosoof Alicja Gescinska gaat tegen deze scepsis in, en betoogt dat muziek maken en naar muziek luisteren onze intellectuele en intermenselijke competenties juist verfijnt. Dit programma is een samenwerking met Brainwash Festival.

Zeven spoken word artiesten – Bar: 19:45 – 20:15 
Over de zeven hoofdzonden
We vroegen een cast van zeven spoken word artiesten naar hun visie op de zeven hoofdzonden. Superbia, avaritia, luxuria, invidia, gula, ira en acedia. Later op de avond spelen deze zonden de hoofdrol in de voorstelling The Seven Deadly Sins. Maar laat je vooraf al betoveren door de eigentijdse visies van een sterrencast van spoken word artiesten.

Danny Kuiper
Als vader van twee dochters en een verleden als militair weet Danny maar al te goed onder welk bed de monsters schuilen en durft deze dan ook bij de lurven te pakken en bij naam en toenaam te noemen. Achter de vaak melancholische teksten van zijn werk schuilt een vorm van zelfreflectie, relativeren en humor welke gepaard gaat met oprechtheid zonder pretenties. Als organisator en initiatiefnemer van het woordpodium Onuitgesproken in Eindhoven wil hij samen met een bevlogen team literaire performancekunsten een plek geven in Brabant en laten zien dat deze alles behalve stoffig zijn. Danny is een man met een grote mond en een nog groter hart maar zeker iemand waar zeker nog niet het laatste over gezegd is, laten we het onuitgesproken noemen.

Isis van Geffen
Kunstenares Isis van Geffen is actief met, en in, de breedste zin van het woord. Isis houdt zich bezig met performance, beeld en taal. Zij staat op het podium om haar teksten te voorzien van een extra dimensie en maakt interdisciplinaire installaties. Isis gaat van absurdistische stukken naar meeslepende, humoristische anekdotes. Van cryptisch naar klein en intiem om de grens tussen speler en toeschouwer te vervagen.

Lev Avitan
Lev Avitan (22) presenteert zichzelf als een maatschappelijk geëngageerde spreker door zich nadrukkelijk te richten op sociale thema’s uit de samenleving. Als Spoken Word-artiest houdt hij zijn publiek een spiegel voor omtrent thema’s als identiteit en integratie en deed dit op plekken als Lowlands, Paradiso en Down the Rabbit Hole festival. Door middel van kunst en cultuur hoopt Lev mensen bijeen te brengen en bij te dragen aan het denken over maatschappelijke vooruitgang.

Manu van Kersbergen
Manu van Kersbergen (1984) brak met zijn album DE VLOEK OP DE OVERVLOED landelijk door als woordkunstenaar. Met muziek, spoken word en andere vormen van taalkundige voordrachten besteeg hij vele podia in Nederland en België. Hij ontwikkelde een grote liefde voor het vertellen en overdragen van een verhaal met ritmische en poëtische elementen. In 2015 richtte Manu samen met compagnon Derek Otte, UITGEVERIJ RORSCHACH op, een platform voor controversiële woordkunstenaars.

Mariana Hirschfeld
Mariana Hirschfeld (1996), geboren in Colombia, treedt sinds 5 jaar op als dichter of “Spoken Word” artiest.  Haar passie voor schrijven komt uit haar liefde voor geleefde verhalen. Ondertussen heeft ze de afgelopen jaren mogen optreden in Theater Rotterdam, De Doelen, Het Tropenmuseum, Erasmus Universiteit, Amnesty International, Poetry International, het Philharmonisch Orkest en het Simfonia Orkest. Daarnaast heeft ze ook haar eigen organisatie genaamd “La Raza”, die zich inzet voor de ontwikkeling van Zuid-Amerikanen in Nederland.

Stryder
Stryder. Palestijn, poëet, en op het nippertje nog een kind van de jaren 80. Een simpele man, maar wel een met een uitgesproken mening. Hij groeide op in een tijdperk waar hiphop de jeugd inspireerde en prikkelde tot nadenken. Dit leidde ertoe dat hij al vroeg de kracht van het woord leerde kennen.

Suehaylee Vergouwen
Suehaylee Vergouwen, spoken word artiest en tevens sociaal cultureel werker. In 2018 is zij onderdeel geworden van de Poetry Circle, een landelijk platform voor schrijvende performers. Hier wist ze haar kwetsbaarheid te omarmen en haar liefde voor woorden en ritme uiting te geven. Al gauw stond ze op verschillende podia in het land, onlangs nog bij de opening van de World Press Photo-tentoonstelling en in het Literatuurmuseum bij de uitreiking van de nieuwe Code Diversiteit en Inclusie.

Tomas Serrien – Odeonzaal: 17:45 – 18:15
Muziek als kwetsbare levenskunst
Muziek kan ontroeren, pijn verzachten of de dansbenen prikkelen, maar wat ervaren we precies als we luisteren naar Chopin, Pink Floyd of Bob Dylan? Wat maakt onze beleving van muziek zo kenmerkend? De jonge denker Tomas Serrien onderzoekt wat de betekenis is van muzikale ervaringen. In deze lezing gaat hij dieper in op de relatie tussen muziek en emoties. Hij pleit om muziek meer als een kwetsbare levenskunst te zien in de plaats van haar te degraderen tot een vorm van ontspanning.

Benjamin Rous – Odeonzaal 18:45 – 19:15 
Stoomcursus opera
Voor veel mensen kan een bezoek aan de opera intimiderend zijn: is dat niet die elitaire kunstvorm waarvoor je eigenlijk heel veel moet weten? Deze stoomcursus laat zien dat niets minder waar is. Liefde, jaloezie, haat, blijdschap en verdriet; opera gaat over alles wat ons menselijk maakt, en confronteert ons met onze positieve en onze negatieve kanten. De kracht van de muziek trekt je de verhalen binnen. Opera verleidt, verrukt en overdondert. Dus trek je stoute schoenen aan en treed onverschrokken de wonderlijke wereld die opera is binnen.

Remko van Broekhoven – Odeonzaal: 19:45 – 20:15
Laat de zonden voor je werken
Al eeuwenlang vertellen zedeprekers ons wat we niet mogen doen en waarheen we niet mogen gaan. Met dank aan de zeven hoofdzonden: hoogmoed, hebzucht, wellust, afgunst, vraatzucht, woede en gemakzucht. Politiek filosoof Remko van Broekhoven presenteert ze in zijn nieuwe boek De Wereld Omgekeerd als de slechte dingen die we doen om de goede redenen. Hij ziet ze in zichzelf, in anderen, en in een wereld vol ego, blingbling en cheap thrills. En hij geeft aan hoe we de zonden kunnen opvatten als uitdagingen om onze diepmenselijke behoeften anders en beter te bevredigen.

Download het gratis ticket