OFF Night 2 – 21 maart

Tot onze grote spijt zijn wij genoodzaakt om vooralsnog alle programmering van het Opera Forward Festival af te gelasten. Dit ten gevolge van de maatregelen van de Rijksoverheid met betrekking tot het Coronavirus. De nieuwe maatregelen gelden tot en met 6 April.

Wij houden je op de hoogte via deze site: http://bit.ly/nobcorona Wij hopen op je begrip voor deze uitzonderlijke gang van zaken.

To our great regret, for now we are forced to cancel the whole program of the Opera Forward Festival. This is due to the advice of the central government regarding the Corona virus. The new measures apply until 6 April.

We will keep you updated on this website: http://bit.ly/dnobcorona
We hope for your understanding of these exceptional circumstances.

Laat je brein en zintuigen prikkelen tijdens drie OFF Nights in Nationale Opera & Ballet. Met twee grensverleggende voorstellingen op het grote toneel, vijf korte opera’s van OFF Talents, talks, dj’s en jamsessies verkennen we hoe de wereld van morgen zich laat vatten in klank, beeld, woord, beweging — kortom: in opera.

“Na dit festival ben je een opera-kenner” – Marcel Sijm (regisseur Ritratto)

Programma 21 maart

16.00: Deuren open
OFF Talks: Benjamin Rous | Thomas van Huut | Neo Muyanga | Joke Hermsen | Eva Rovers | Mitchell Esajas | OFF Talents Alumni. Meer informatie over de sprekers van OFF Talks vind je hier beneden.
OFF Talents: Five Steps for One Leap | #rituals | Sator Arepo | De bergruimte | IDIOSYNCRATIC – Take a deep dive down
Parade van Gregory Caers 
Muziek: 23.00 – 01.00 uur afterparty in het Nationale Opera & Ballet gebouw

Hoe werkt het met toegangsbewijzen?
Stap 1. Reserveer een ticket voor deze OFF Night om toegang te krijgen tot het festivalhart in Nationale Opera & Ballet.
Stap 2. Wil je een OFF Talent bezoeken? Dan moet je hier een aparte kaart voor reserveren, haal deze een uur van tevoren op bij de ticketbalie in het festivalhart.
Stap 3. Je bent klaar.
Stap 4. Veel plezier (dat rijmt).

OFF Talks op zaterdag 21 maart, meer over de sprekers:

OFF Talents – Odeonzaal: 16:45 – 17:15
Het Innovatorium
Tijdens dit programma krijgen opkomende operamakers het podium om ons hun blik op de toekomst van de opera te tonen. Hoe kunnen we volgens hen kunst weer aan laten sluiten bij wat er leeft in onze diverse samenleving? En wat zien zij als de relevantie van de kunst voor de samenleving?

Benjamin Rous – Bar: 16:45 – 17:15 & Odeonzaal 21:00 – 21:30 
Stoomcursus opera
Voor veel mensen kan een bezoek aan de opera intimiderend zijn: is dat niet die elitaire kunstvorm waarvoor je eigenlijk heel veel moet weten? Deze stoomcursus laat zien dat niets minder waar is. Liefde, jaloezie, haat, blijdschap en verdriet; opera gaat over alles wat ons menselijk maakt, en confronteert ons met onze positieve en onze negatieve kanten. De kracht van de muziek trekt je de verhalen binnen. Opera verleidt, verrukt en overdondert. Dus trek je stoute schoenen aan en treed onverschrokken de wonderlijke wereld die opera is binnen.

Neo Muyanga – Bar: 18:45 – 19:15
De kosmopolitische wereld in nieuwe verhalen en klanken
Wie beweegt, vergroot zijn wereld. De Vlaamse theatermaker Gregory Caers organiseert op de zaterdagavond een grootse Parade door Nationale Opera & Ballet, in samenwerking met zo’n 300 studenten van kunstopleidingen uit heel Nederland en de internationaal gerenommeerde componist Neo Muyanga. De in Zuid-Afrika geboren muzikant vertelt tijdens zijn lezing hoe we onze kosmopolitische wereld kunnen vatten in nieuwe verhalen en klanken.

Joke Hermsen – Bar: 19:45 – 20:15
De utopie van de verbeeldingskracht
In een filosofische improvisatie over de verhouding tussen tijd en kunst onderzoekt filosoof Joke Hermsen onze esthetische ervaring. Als we naar muziek luisteren, een boek lezen, naar een opera luisteren of naar een dansvoorstelling kijken, worden wij ons dan ook van een andere ervaring van tijd dan de kloktijd gewaar? Hoe kunnen we die andere tijdervaring beschrijven en waarom wordt deze door veel mensen als bijzonder aangenaam, inspirerend en zelfs helend ervaren?

Mitchell Esajas – Noodtrappenhuis: 20:20 – 20:50 
Een visie op inclusieve kunst
Hoe staat kunst in relatie tot toenemende culturele diversiteit? Hoe worden machtsstructuren in de maatschappij (onbewust) gereproduceerd in de kunsten? Mitchell Esajas, mede-oprichter van The Black Archives, deelt op basis van bijzondere archiefstukken inzichten over de manier waarop ongelijkheid in de maatschappij, ook in de kunstsector,  in stand gehouden wordt en over de de verzwegen geschiedenis van anti-racisme in Nederland. Daarnaast deelt hij zijn visie op hoe makers en instellingen, maar ook bezoekers kunnen bijdragen aan een inclusievere kunstsector.

Brainwash presents: Eva Rovers – Bar: 21:00 – 21:30
Wees realistisch, eis het onmogelijke
Heeft het zin om zonnepanelen op je dak te leggen, om je plastic te scheiden of om te protesteren? Wat kan je in je eentje doen tegen gigantische problemen zoals een opwarmende planeet, plastic soup, ongelijkheid en wankelende democratieën? Meer dan je denkt. Maar daarvoor is het nodig om op een andere manier te denken, om anders naar de wereld te kijken dan we hebben geleerd. Om – net zoals in Parade, de voorstelling die centraal staat op de zaterdag – in beweging te komen. Hoe bevrijd je je van denkkaders die je machteloos doen voelen? Schrijver Eva Rovers vertelt over manieren om de heimelijke rebel in je naar buiten te laten komen. Dit programma is een samenwerking met Brainwash Festival.

Download het gratis ticket