OFF Night 3 – 22 maart

Laat je brein en zintuigen prikkelen tijdens drie OFF Nights in Nationale Opera & Ballet. Met twee grensverleggende voorstellingen op het grote toneel, vijf korte opera’s van OFF Talents, talks, dj’s en jamsessies verkennen we hoe de wereld van morgen zich laat vatten in klank, beeld, woord, beweging — kortom: in opera.

“Na dit festival ben je een opera-kenner” – Marcel Sijm (regisseur Ritratto)

Programma 22 maart

16.00: Deuren open
OFF Talks: Barbara van der Steen | Reine Rek | Jaap van der Spek | Damiaan Denys | Ola Mafaalani | Benjamin Rous | Lammert Kamphuis. Meer informatie over de sprekers van OFF Talks vind je hier beneden. 
OFF Talents: 
Five Steps For One Leap | #rituals | IDIOSYNCRATIC
OFF jubileumvoorstelling: Kurt Weill: The Seven Deadly Sins
Muziek: TBA

Hoe werkt het met toegangsbewijzen?
Stap 1. Reserveer een ticket voor deze OFF Night om toegang te krijgen tot het festivalhart in Nationale Opera & Ballet.
Stap 2. Wil je een OFF Talent bezoeken? Dan moet je hier een aparte kaart voor reserveren, haal deze een uur van tevoren op bij de ticketbalie in het festivalhart.
Stap 3. Voor de jubileumvoorstelling Kurt Weill: The Seven Deadly Sins is wel een betaald ticket nodig.
Stap 4. Veel plezier (dat rijmt).

OFF Talks op zondag 22 maart, meer over de sprekers:

Damiaan DenysBar: 16:45 – 17:15
De moed om bang te zijn
“Als ik de essentie mocht bloot leggen van wat ons tegenwoordig bepaalt, waarover we geen weet hebben, maar als het eenmaal in woorden is beschreven, een realiteit openbaart die onoverkomelijk is, waaruit we niet meer te redden zijn, omdat we ons genoeglijk omarmd weten door de rust van een nieuwe waarheid, en op weg naar zo’n waarheid één woord zou mogen kiezen dat het ongemak vervat van de wereld waarin we nu leven, dan is het angst.” Aldus filosoof en psycholoog Damiaan Denys. Als filosoof weet hij dat angst hoort bij het bestaan en verwondert hij zich juist over onze wanhopige pogingen angst uit te bannen.

Ola Mafaalani – Bar:  17:45 – 18:15
Het rijkdom van het delen
Alom geprezen regisseur Ola Mafaalani spreekt tijdens OFF vanuit haar hart: “Wij leven in het Westen, waar mensenrechten zijn uitgevonden. Ons dilemma is echter dat deze door ons bedachte rechten niet behouden kunnen worden zonder welvaart in te leveren. En nu de vluchtelingen aan onze grenzen bonken staan we voor de vraag: wat doen we met het geloof dat een mens kostbaar is en beschermd moet worden? En waar hechten we het meest aan: de welvaart of de kostbaarheid van een mens?

Benjamin Rous Bar: 18:45 – 19:15
Stoomcursus opera
Voor veel mensen kan een bezoek aan de opera intimiderend zijn: is dat niet die elitaire kunstvorm waarvoor je eigenlijk heel veel moet weten? Deze stoomcursus laat zien dat niets minder waar is. Liefde, jaloezie, haat, blijdschap en verdriet; opera gaat over alles wat ons menselijk maakt, en confronteert ons met onze positieve en onze negatieve kanten. De kracht van de muziek trekt je de verhalen binnen. Opera verleidt, verrukt en overdondert. Dus trek je stoute schoenen aan en treed onverschrokken de wonderlijke wereld die opera is binnen.

The School of Life presents: Lammert Kamphuis – Bar: 19:35 – 20:20
Filosofen over levenkunst
De Franse filosoof Foucault vroeg zich af: “Waarom is die lamp en dit huis wel een kunstwerk, maar mijn leven niet?” Maar van je leven een kunstwerk maken, hoe doe je dat?! Gelukkig zijn filosofen hier al eeuwenlang naar opzoek. Onderzoek samen met filosoof Lammert Kamphuis welke van deze eeuwenoude ideeën voor jou nog steeds springlevend zijn. Kunnen de gedachten van Socrates, de Epicuristen, de Stoïcijnen, Nietzsche of Foucault jou helpen je leven zo mooi mogelijk vorm te geven? Dit programma is een samenwerking met The School of Life.

The School of Life presents: Barbara van der Steen – Noodtrappenhuis: 16:45 – 17:15
De kracht van kwetsbaarheid
Streven naar perfectie is de norm. Je moet een alleskunner zijn: de beste vriend, een woeste minnaar, een behulpzaam mens, grappig, gevat, knap, vlot, slim, rijk, populair.. De lucht is bedrukt met een voortdurend streven naar een foutloos en succesvol bestaan. En waar blijf jij zelf in dit streven? Sociaal psycholoog Barbara van der Steen vertelt over de moed om jezelf te durven zijn. Je te laten zien, risico te nemen door dingen uit te proberen en het gevaar lopen te falen. Dit programma is een samenwerking met The School of Life.

The School of Life presents: Jaap van der Spek – Noodtrappenhuis: 18:45 – 19:15
De zin van het leven
Wanneer nam je voor het laatst echt de tijd om over de zin van het leven na te denken? Vaak pas als we wat te veel gedronken hebben. Toch is het goed om af en toe eens goed te gaan zitten en je aan de vraag der vragen te wagen. Wat is volgens jou een zinvol leven? En wat wil je veranderen om dat in je leven te gaan ervaren? Samen met politiek filosoof Jaap van der Spek onderzoeken we het verschil is tussen een zinvol leven en een leuk leven. Welke bronnen van zingeving er in de geschiedenis van de mensheid zijn ontdekt. En welke van deze bronnen voor ons persoonlijk het belangrijkste zijn. Dit programma is een samenwerking met The School of Life.

The School of Life presents: Reine Rek – Noodtrappenhuis 19:45 – 20:15
De kunst van het mislukken
Tegenwoordig mag je grotendeels zelf bepalen wat je doet met je leven. Dat is, zolang je maar succesvol bent… De druk van de prestatiesamenleving wordt steeds heftiger. En dat maakt omgaan met falen steeds moeilijker, maar je ontkomt er niet aan. Daarom is het belangrijk om te leren hoe je waardig, met begrip, wijsheid en een vleugje humor met mislukkingen om kan gaan. Reine Rek helpt je op weg met belangrijke en troostgevende inzichten uit de filosofie, psychologie en kunst. Dit programma is een samenwerking met The School of Life.

Download het gratis ticket