Alle OFF Talks

Tot onze grote spijt zijn wij genoodzaakt om vooralsnog alle programmering van het Opera Forward Festival af te gelasten. Dit ten gevolge van de maatregelen van de Rijksoverheid met betrekking tot het Coronavirus. De nieuwe maatregelen gelden tot en met 6 April.

Wij houden je op de hoogte via deze site: http://bit.ly/nobcorona Wij hopen op je begrip voor deze uitzonderlijke gang van zaken.

To our great regret, for now we are forced to cancel the whole program of the Opera Forward Festival. This is due to the advice of the central government regarding the Corona virus. The new measures apply until 6 April.

We will keep you updated on this website: http://bit.ly/dnobcorona
We hope for your understanding of these exceptional circumstances.

Luister tijdens OFF in het festivalhart bij Nationale Opera en Ballet naar 22 gratis talks over opera, de zin van kunst en meer. Zie hier het overzicht van alle talks.

OFF Talks op vrijdag 20 maart, meer over de sprekers:

Jos Kessels – Bar: 16:45 – 17:15
Het welgetemperde gemoed
Kan muziek je iets leren over je eigen bestaan? Kun je bijvoorbeeld het Wohltemperierte Klavier van Bach beluisteren als een verzameling levenslessen? Filosoof en musicus Jos Kessels vindt van wel en legt uit waarom. Muziek openbaart het diepste wezen van de wereld en spreekt de diepste wijsheid uit, in een taal die de rede niet kan verstaan.

Mark Mieras – Bar: 17:45 – 18:15 
Wat schieten we op met dans en opera?
Wetenschapsjournalist en bestsellerauteur Mark Mieras is geschoold in de wetenschap en gebruikt daarom andere woorden dan zangers, danser, regisseurs, componisten en choreografen om te beschrijven wat kunst met mensen doet. Muziek en dans nodigen uit om te balanceren tussen orde en verrassing, zegt hij, en dat is waar alles in de hersenen om draait. Een levendig verhaal over de neuropsychologie van kunst. Wat schiet de samenleving ermee op?

Brainwash presents: Alicja Gescinska – Bar: 18:45 – 19:15 
Beter door muziek: over het morele en maatschappelijke belang van muziek
Maakt muziek mens en maatschappij beter? Al sinds eeuwen roept die vraag bij veel filosofen grote scepsis op. Van Plato tot Kant, van Tolstoj tot Steiner: vele grote geesten hebben beweerd dat muziek géén of een negatieve invloed heeft op onze morele ontwikkeling. Filosoof Alicja Gescinska gaat tegen deze scepsis in, en betoogt dat muziek maken en naar muziek luisteren onze intellectuele en intermenselijke competenties juist verfijnt. Dit programma is een samenwerking met Brainwash Festival.

Zeven spoken word artiesten – Bar: 19:45 – 20:15 
Over de zeven hoofdzonden
We vroegen een cast van zeven spoken word artiesten naar hun visie op de zeven hoofdzonden. Superbia, avaritia, luxuria, invidia, gula, ira en acedia. Later op de avond spelen deze zonden de hoofdrol in de voorstelling The Seven Deadly Sins. Maar laat je vooraf al betoveren door de eigentijdse visies van een sterrencast van spoken word artiesten.

Danny Kuiper
Als vader van twee dochters en een verleden als militair weet Danny maar al te goed onder welk bed de monsters schuilen en durft deze dan ook bij de lurven te pakken en bij naam en toenaam te noemen. Achter de vaak melancholische teksten van zijn werk schuilt een vorm van zelfreflectie, relativeren en humor welke gepaard gaat met oprechtheid zonder pretenties. Als organisator en initiatiefnemer van het woordpodium Onuitgesproken in Eindhoven wil hij samen met een bevlogen team literaire performancekunsten een plek geven in Brabant en laten zien dat deze alles behalve stoffig zijn. Danny is een man met een grote mond en een nog groter hart maar zeker iemand waar zeker nog niet het laatste over gezegd is, laten we het onuitgesproken noemen.

Isis van Geffen
Kunstenares Isis van Geffen is actief met, en in, de breedste zin van het woord. Isis houdt zich bezig met performance, beeld en taal. Zij staat op het podium om haar teksten te voorzien van een extra dimensie en maakt interdisciplinaire installaties. Isis gaat van absurdistische stukken naar meeslepende, humoristische anekdotes. Van cryptisch naar klein en intiem om de grens tussen speler en toeschouwer te vervagen.

Lev Avitan
Lev Avitan (22) presenteert zichzelf als een maatschappelijk geëngageerde spreker door zich nadrukkelijk te richten op sociale thema’s uit de samenleving. Als Spoken Word-artiest houdt hij zijn publiek een spiegel voor omtrent thema’s als identiteit en integratie en deed dit op plekken als Lowlands, Paradiso en Down the Rabbit Hole festival. Door middel van kunst en cultuur hoopt Lev mensen bijeen te brengen en bij te dragen aan het denken over maatschappelijke vooruitgang.

Manu van Kersbergen
Manu van Kersbergen (1984) brak met zijn album DE VLOEK OP DE OVERVLOED landelijk door als woordkunstenaar. Met muziek, spoken word en andere vormen van taalkundige voordrachten besteeg hij vele podia in Nederland en België. Hij ontwikkelde een grote liefde voor het vertellen en overdragen van een verhaal met ritmische en poëtische elementen. In 2015 richtte Manu samen met compagnon Derek Otte, UITGEVERIJ RORSCHACH op, een platform voor controversiële woordkunstenaars.

Mariana Hirschfeld
Mariana Hirschfeld (1996), geboren in Colombia, treedt sinds 5 jaar op als dichter of “Spoken Word” artiest.  Haar passie voor schrijven komt uit haar liefde voor geleefde verhalen. Ondertussen heeft ze de afgelopen jaren mogen optreden in Theater Rotterdam, De Doelen, Het Tropenmuseum, Erasmus Universiteit, Amnesty International, Poetry International, het Philharmonisch Orkest en het Simfonia Orkest. Daarnaast heeft ze ook haar eigen organisatie genaamd “La Raza”, die zich inzet voor de ontwikkeling van Zuid-Amerikanen in Nederland.

Stryder
Stryder. Palestijn, poëet, en op het nippertje nog een kind van de jaren 80. Een simpele man, maar wel een met een uitgesproken mening. Hij groeide op in een tijdperk waar hiphop de jeugd inspireerde en prikkelde tot nadenken. Dit leidde ertoe dat hij al vroeg de kracht van het woord leerde kennen.

Suehaylee Vergouwen
Suehaylee Vergouwen, spoken word artiest en tevens sociaal cultureel werker. In 2018 is zij onderdeel geworden van de Poetry Circle, een landelijk platform voor schrijvende performers. Hier wist ze haar kwetsbaarheid te omarmen en haar liefde voor woorden en ritme uiting te geven. Al gauw stond ze op verschillende podia in het land, onlangs nog bij de opening van de World Press Photo-tentoonstelling en in het Literatuurmuseum bij de uitreiking van de nieuwe Code Diversiteit en Inclusie.

Tomas Serrien – Odeonzaal: 17:45 – 18:15
Muziek als kwetsbare levenskunst
Muziek kan ontroeren, pijn verzachten of de dansbenen prikkelen, maar wat ervaren we precies als we luisteren naar Chopin, Pink Floyd of Bob Dylan? Wat maakt onze beleving van muziek zo kenmerkend? De jonge denker Tomas Serrien onderzoekt wat de betekenis is van muzikale ervaringen. In deze lezing gaat hij dieper in op de relatie tussen muziek en emoties. Hij pleit om muziek meer als een kwetsbare levenskunst te zien in de plaats van haar te degraderen tot een vorm van ontspanning.

Benjamin Rous – Odeonzaal 18:45 – 19:15 
Stoomcursus opera
Voor veel mensen kan een bezoek aan de opera intimiderend zijn: is dat niet die elitaire kunstvorm waarvoor je eigenlijk heel veel moet weten? Deze stoomcursus laat zien dat niets minder waar is. Liefde, jaloezie, haat, blijdschap en verdriet; opera gaat over alles wat ons menselijk maakt, en confronteert ons met onze positieve en onze negatieve kanten. De kracht van de muziek trekt je de verhalen binnen. Opera verleidt, verrukt en overdondert. Dus trek je stoute schoenen aan en treed onverschrokken de wonderlijke wereld die opera is binnen.

Remko van Broekhoven – Odeonzaal: 19:45 – 20:15
Laat de zonden voor je werken
Al eeuwenlang vertellen zedeprekers ons wat we niet mogen doen en waarheen we niet mogen gaan. Met dank aan de zeven hoofdzonden: hoogmoed, hebzucht, wellust, afgunst, vraatzucht, woede en gemakzucht. Politiek filosoof Remko van Broekhoven presenteert ze in zijn nieuwe boek De Wereld Omgekeerd als de slechte dingen die we doen om de goede redenen. Hij ziet ze in zichzelf, in anderen, en in een wereld vol ego, blingbling en cheap thrills. En hij geeft aan hoe we de zonden kunnen opvatten als uitdagingen om onze diepmenselijke behoeften anders en beter te bevredigen.

 

OFF Talks op zaterdag 21 maart, meer over de sprekers:

OFF Talents – Odeonzaal: 16:45 – 17:15
Het Innovatorium
Tijdens dit programma krijgen opkomende operamakers het podium om ons hun blik op de toekomst van de opera te tonen. Hoe kunnen we volgens hen kunst weer aan laten sluiten bij wat er leeft in onze diverse samenleving? En wat zien zij als de relevantie van de kunst voor de samenleving?

Benjamin Rous – Bar: 16:45 – 17:15 & Odeonzaal 21:00 – 21:30 
Stoomcursus opera
Voor veel mensen kan een bezoek aan de opera intimiderend zijn: is dat niet die elitaire kunstvorm waarvoor je eigenlijk heel veel moet weten? Deze stoomcursus laat zien dat niets minder waar is. Liefde, jaloezie, haat, blijdschap en verdriet; opera gaat over alles wat ons menselijk maakt, en confronteert ons met onze positieve en onze negatieve kanten. De kracht van de muziek trekt je de verhalen binnen. Opera verleidt, verrukt en overdondert. Dus trek je stoute schoenen aan en treed onverschrokken de wonderlijke wereld die opera is binnen.

Neo Muyanga – Bar: 18:45 – 19:15
De kosmopolitische wereld in nieuwe verhalen en klanken
Wie beweegt, vergroot zijn wereld. De Vlaamse theatermaker Gregory Caers organiseert op de zaterdagavond een grootse Parade door Nationale Opera & Ballet, in samenwerking met zo’n 300 studenten van kunstopleidingen uit heel Nederland en de internationaal gerenommeerde componist Neo Muyanga. De in Zuid-Afrika geboren muzikant vertelt tijdens zijn lezing hoe we onze kosmopolitische wereld kunnen vatten in nieuwe verhalen en klanken.

Joke Hermsen – Bar: 19:45 – 20:15
De utopie van de verbeeldingskracht
In een filosofische improvisatie over de verhouding tussen tijd en kunst onderzoekt filosoof Joke Hermsen onze esthetische ervaring. Als we naar muziek luisteren, een boek lezen, naar een opera luisteren of naar een dansvoorstelling kijken, worden wij ons dan ook van een andere ervaring van tijd dan de kloktijd gewaar? Hoe kunnen we die andere tijdervaring beschrijven en waarom wordt deze door veel mensen als bijzonder aangenaam, inspirerend en zelfs helend ervaren?

Mitchell Esajas – Noodtrappenhuis: 20:20 – 20:50 
Een visie op inclusieve kunst
Hoe staat kunst in relatie tot toenemende culturele diversiteit? Hoe worden machtsstructuren in de maatschappij (onbewust) gereproduceerd in de kunsten? Mitchell Esajas, mede-oprichter van The Black Archives, deelt op basis van bijzondere archiefstukken inzichten over de manier waarop ongelijkheid in de maatschappij, ook in de kunstsector,  in stand gehouden wordt en over de de verzwegen geschiedenis van anti-racisme in Nederland. Daarnaast deelt hij zijn visie op hoe makers en instellingen, maar ook bezoekers kunnen bijdragen aan een inclusievere kunstsector.

Brainwash presents: Eva Rovers – Bar: 21:00 – 21:30
Wees realistisch, eis het onmogelijke
Heeft het zin om zonnepanelen op je dak te leggen, om je plastic te scheiden of om te protesteren? Wat kan je in je eentje doen tegen gigantische problemen zoals een opwarmende planeet, plastic soup, ongelijkheid en wankelende democratieën? Meer dan je denkt. Maar daarvoor is het nodig om op een andere manier te denken, om anders naar de wereld te kijken dan we hebben geleerd. Om – net zoals in Parade, de voorstelling die centraal staat op de zaterdag – in beweging te komen. Hoe bevrijd je je van denkkaders die je machteloos doen voelen? Schrijver Eva Rovers vertelt over manieren om de heimelijke rebel in je naar buiten te laten komen. Dit programma is een samenwerking met Brainwash Festival.

OFF Talks op zondag 22 maart, meer over de sprekers:

Damiaan Denys – Bar: 16:45 – 17:15
De moed om bang te zijn
“Als ik de essentie mocht bloot leggen van wat ons tegenwoordig bepaalt, waarover we geen weet hebben, maar als het eenmaal in woorden is beschreven, een realiteit openbaart die onoverkomelijk is, waaruit we niet meer te redden zijn, omdat we ons genoeglijk omarmd weten door de rust van een nieuwe waarheid, en op weg naar zo’n waarheid één woord zou mogen kiezen dat het ongemak vervat van de wereld waarin we nu leven, dan is het angst.” Aldus filosoof en psycholoog Damiaan Denys. Als filosoof weet hij dat angst hoort bij het bestaan en verwondert hij zich juist over onze wanhopige pogingen angst uit te bannen.

Ola Mafaalani – Bar:  17:45 – 18:15
Het rijkdom van het delen
Alom geprezen regisseur Ola Mafaalani spreekt tijdens OFF vanuit haar hart: “Wij leven in het Westen, waar mensenrechten zijn uitgevonden. Ons dilemma is echter dat deze door ons bedachte rechten niet behouden kunnen worden zonder welvaart in te leveren. En nu de vluchtelingen aan onze grenzen bonken staan we voor de vraag: wat doen we met het geloof dat een mens kostbaar is en beschermd moet worden? En waar hechten we het meest aan: de welvaart of de kostbaarheid van een mens?

Benjamin Rous – Bar: 18:45 – 19:15
Stoomcursus opera
Voor veel mensen kan een bezoek aan de opera intimiderend zijn: is dat niet die elitaire kunstvorm waarvoor je eigenlijk heel veel moet weten? Deze stoomcursus laat zien dat niets minder waar is. Liefde, jaloezie, haat, blijdschap en verdriet; opera gaat over alles wat ons menselijk maakt, en confronteert ons met onze positieve en onze negatieve kanten. De kracht van de muziek trekt je de verhalen binnen. Opera verleidt, verrukt en overdondert. Dus trek je stoute schoenen aan en treed onverschrokken de wonderlijke wereld die opera is binnen.

The School of Life presents: Lammert Kamphuis – Bar: 19:35 – 20:20
Filosofen over levenkunst
De Franse filosoof Foucault vroeg zich af: “Waarom is die lamp en dit huis wel een kunstwerk, maar mijn leven niet?” Maar van je leven een kunstwerk maken, hoe doe je dat?! Gelukkig zijn filosofen hier al eeuwenlang naar opzoek. Onderzoek samen met filosoof Lammert Kamphuis welke van deze eeuwenoude ideeën voor jou nog steeds springlevend zijn. Kunnen de gedachten van Socrates, de Epicuristen, de Stoïcijnen, Nietzsche of Foucault jou helpen je leven zo mooi mogelijk vorm te geven? Dit programma is een samenwerking met The School of Life.

The School of Life presents: Barbara van der Steen – Noodtrappenhuis: 16:45 – 17:15
De kracht van kwetsbaarheid
Streven naar perfectie is de norm. Je moet een alleskunner zijn: de beste vriend, een woeste minnaar, een behulpzaam mens, grappig, gevat, knap, vlot, slim, rijk, populair.. De lucht is bedrukt met een voortdurend streven naar een foutloos en succesvol bestaan. En waar blijf jij zelf in dit streven? Sociaal psycholoog Barbara van der Steen vertelt over de moed om jezelf te durven zijn. Je te laten zien, risico te nemen door dingen uit te proberen en het gevaar lopen te falen. Dit programma is een samenwerking met The School of Life.

The School of Life presents: Jaap van der Spek – Noodtrappenhuis: 18:45 – 19:15
De zin van het leven
Wanneer nam je voor het laatst echt de tijd om over de zin van het leven na te denken? Vaak pas als we wat te veel gedronken hebben. Toch is het goed om af en toe eens goed te gaan zitten en je aan de vraag der vragen te wagen. Wat is volgens jou een zinvol leven? En wat wil je veranderen om dat in je leven te gaan ervaren? Samen met politiek filosoof Jaap van der Spek onderzoeken we het verschil is tussen een zinvol leven en een leuk leven. Welke bronnen van zingeving er in de geschiedenis van de mensheid zijn ontdekt. En welke van deze bronnen voor ons persoonlijk het belangrijkste zijn. Dit programma is een samenwerking met The School of Life.

The School of Life presents: Reine Rek – Noodtrappenhuis 19:45 – 20:15
De kunst van het mislukken
Tegenwoordig mag je grotendeels zelf bepalen wat je doet met je leven. Dat is, zolang je maar succesvol bent… De druk van de prestatiesamenleving wordt steeds heftiger. En dat maakt omgaan met falen steeds moeilijker, maar je ontkomt er niet aan. Daarom is het belangrijk om te leren hoe je waardig, met begrip, wijsheid en een vleugje humor met mislukkingen om kan gaan. Reine Rek helpt je op weg met belangrijke en troostgevende inzichten uit de filosofie, psychologie en kunst. Dit programma is een samenwerking met The School of Life.