OFFSpring: Figaro (solo): Bring me a Storm

Wat niet gesproken kan worden, moet gezongen

Figaro (solo): Bring me a Storm is een online opera die een tegengeluid én aanvulling vormt op Mozarts Le nozze di Figaro, die op 29 november 2020 online in première ging bij De Nationale Opera. Vertrekpunt is Figaro’s explosieve monoloog uit het oorspronkelijke toneelstuk Le mariage de Figaro van Pierre Beaumarchais. Een met revolutie doorspekte tekst die Mozart en zijn librettist Da Ponte weglieten uit hun operabewerking. Nu terug, in de visie van een nieuwe generatie muziektheatermakers.

Een stem wil zingen, een lichaam wil dansen. Een leeg theater wil het afwezige publiek een boodschap van liefde meegeven.

In de slotakte van Le nozze is Figaro alleen in de tuin van de graaf. Het karakter dat vol zelfvertrouwen door het leven lijkt te gaan, toont zich, wanneer hij alleen is, vervuld van bittere frustraties, twijfel en angst met betrekking tot zijn plaats in de wereld. Figaro’s uitgebreide monoloog wordt nu voor het eerst gepresenteerd als een solo voor één performer.

Deze tekst, destijds door Mozart en Da Ponte weggelaten op last van de censuur, krijgt zo een eigen operadimensie. Een nieuw libretto, aangepast met vrijheid. Wat niet gesproken kan worden, moet gezongen worden. “En als er niemand is om me te horen, dan zing ik over liefde voor mezelf.”

Korte introductie op de voorstelling
Bereid je voor op Figaro (solo): Bring me a Storm  met een korte introductie door James Whiting, de dramaturg van de productie. De introductie vind je hier.

OFFSpring
OFFspring is een reeks van bijzondere producties door jonge makers en artiesten die hebben deelgenomen aan eerdere edities van ons Opera Forward Festival. De makers gaan in dialoog met de grote operatitels die De Nationale Opera oorspronkelijk dit najaar had geprogrammeerd én met de diverse wijken van de stad Amsterdam en haar bewoners.

De opdracht van het artistieke team van Figaro (solo): Bring me a Storm luidde: maak een nieuwe opera die Le nozze di Figaro en het stadsdeel Amsterdam-West als vertrekpunt neemt.

Bekijk de festival trailer:

Team & cast