Spoken Word Performance: Danny Kuiper

Een spoken word performance over vraatzucht 

Binnen Opera Forward staat, behalve opera, de ontmoeting van opera met andere kunstvormen centraal. Daarom werd, in het verlengde van de opera The Seven Deadly Sins, aan zeven spoken word-artiesten, gevraagd om ieder een performance te maken over een van de zeven hoofdzonden. Het resultaat hoor je tijdens OFF Night #1 op 18 maart. Danny Kuiper neemt de hoofdzonde vraatzucht voor zijn rekening.

Danny Kuiper
Als vader van twee dochters en een verleden als militair weet Danny maar al te goed onder welk bed de monsters schuilen. Hij durft deze dan ook bij de lurven te pakken en met naam en toenaam te noemen. Achter de vaak melancholische teksten van zijn werk schuilt een vorm van zelfreflectie, relativering en humor, die ook hand in hand gaat met oprechtheid zonder pretenties. Hij is organisator en initiatiefnemer van het woordpodium Onuitgesproken in Eindhoven. Samen met een bevlogen team van literaire performancekunstenaars wil hij spoken word een plek geven in Brabant.

Danny Kuiper over vraatzucht
“Toen ik werd gevraagd of ik voor het Opera Forward Festival één van de zeven hoofdzonden wilde verwoorden en verklanken, hoefde ik niet lang na te denken; natuurlijk zei ik ja. Ik was toen nog maar kort geleden hersteld van mijn gastric bypass (maagverkleining). Het is dan ook geen verrassing dat mijn gevecht met mijn overgewicht het onderwerp zou worden; mij werd de hoofdzonde vraatzucht toebedeeld. Mijn overgewicht heeft een behoorlijke stempel op het grootste gedeelte van mijn leven gedrukt. Het was dan ook behoorlijk confronterend om hier mee aan de slag te gaan. Toch is dit ook voor mij dé uitgelezen kans om te vertellen hoe het zover is gekomen, hoe ik ermee omging en hoe ik er nog steeds mee om moet gaan. Ik hoop met dit stuk een klankbord van herkenning te kunnen zijn voor hen die met hetzelfde worstelen en dat ik een kijkje in de keuken kan geven aan hen die zich totaal niet kunnen voorstellen wat voor gevecht dit dagelijks met zich meebrengt.”

Foto: Milagro Elstak

Bekijk de festival trailer: