Spoken Word Performance: Houda Bibouda

Een spoken word performance over jaloezie

Binnen Opera Forward staat, behalve opera, de ontmoeting van opera met andere kunstvormen centraal. Daarom werd, in het verlengde van de opera The Seven Deadly Sins, aan zeven spoken word-artiesten, gevraagd om ieder een performance te maken over een van de zeven hoofdzonden. Het resultaat hoor je tijdens OFF Night #1 op 18 maart. Houda Bibouda neemt de hoofdzonde jaloezie voor haar rekening. 

Houda Bibouda
Houda Bibouda maakte haar debuut als woordkunstenaar bij Wordsplay tijdens International Woman’s Day in 2019. Een vurige en gedreven dame die kracht ziet in en put uit haar kwetsbaarheid. Schrijvend en sprekend onder het pseudoniem ‘Tough and Vulnerable’ snijdt ze fundamentele en kwetsbare thema’s aan, die je diep in het hart zullen raken. 

Houda Bibouda over de hoofdzonde jaloezie
“Ik word misselijk van de hoofdzonde jaloezie. Ik zal het woord niet snel in de mond nemen, maar mijn ogen spreken misschien wel boekdelen.

Misschien ben ik zo jaloers dat ik het eigenlijk niet wil voelen. Er ontstaat een error in mijn hoofd wanneer ik eraan denk. 

Ik onderdruk mijn gevoel, voel de hitte en ongemak naar mijn hoofd stijgen. Ik weet niet wat ik met mezelf aan moet. Ik voel me boos. Wanneer zij een knuffelt krijgt, wanneer zij weer wordt geprezen. Hoe zij niet om hulp hoeft te vragen maar die automatisch krijgt. Al jaren vecht ik ertegen om het niet te zien. Maar nu word ik toch op de proef gesteld. Volgens mij ben ik het toch wel, jaloers. 

En is de boosheid en frustratie een masker geweest om dat gevoel te onderdrukken. 

Tijd voor een ontmaskering.”

Foto: Milagro Elstak

Bekijk de festival trailer: