Spoken Word Performance: Manu van Kersbergen

Een spoken word performance over hebzucht

Binnen Opera Forward staat, behalve opera, de ontmoeting van opera met andere kunstvormen centraal. Daarom werd, in het verlengde van de opera The Seven Deadly Sins, aan zeven spoken word-artiesten, gevraagd om ieder een performance te maken over een van de zeven hoofdzonden. Het resultaat hoor je tijdens OFF Night #1 op 18 maart. Manu van Kersbergen neemt de hoofdzonde hebzucht voor zijn rekening. 

Manu van Kersbergen
Manu van Kersbergen brak in 2008 door als woordkunstenaar met zijn album ‘De vloek op de overvloed’. Hij ontwikkelde een grote liefde voor het vertellen en overdragen van verhalen met ritmische en poëtische elementen. In 2015 richtte Manu samen met Derek Otte uitgeverij Rorsach op, een platform voor controversiële woordkunstenaars. Met muziek, spoken word en vele andere vormen van taalkundige woordkunst stond hij al verscheidene podia in zowel Nederland als België.

Manu van Kersbergen over de hoofdzonde hebzucht
“De hoofdzonde avaritia (hebzucht) resoneert sterk in veel van mijn werken. Zo debuteerde ik met mijn solo-album ‘De vloek op de overvloed’, waarin ik de huidige, scheve verdeling van welvaart koppelde aan ons gemeenschappelijke, koloniale verleden. Vanuit dat perspectief staat die geschiedenis helemaal niet zo ver weg van onze postmoderne realiteit, waarin een overmatige weelde vanzelfsprekend is. Sterker nog, er staat een diepgewortelde hebzucht aan de basis van de overvloed waarmee we ons omgeven. 

In mijn ogen is hebzucht geen zonde. Het is eerder een ziekte. Een ziekte waar ik zelf, als nazaat van die ongeremde honger naar groei, ook aan lijd. Tegelijkertijd ben ik een deconstructionist in hart en nieren. En geloof dan ook niet, dat er door te draaien aan wat neoliberale knoppen van ons kapitalistische model, een dermate eerlijkere herverdeling van de welvaart tot stand gaat komen. Daarvoor dienen we onszelf als menselijke familie echt oprechter in de spiegel aan te kijken. “Om herboren te worden moet je wel eerst dood. Om opnieuw te bouwen moeten de fundamenten wel eerst worden gesloopt.””

Foto: Milagro Elstak

Bekijk de festival trailer: