Spoken Word Performance: Suehaylee

En spoken word performance over luiheid

Binnen Opera Forward staat, behalve opera, de ontmoeting van opera met andere kunstvormen centraal. Daarom werd, in het verlengde van de opera The Seven Deadly Sins, aan zeven spoken word-artiesten, gevraagd om ieder een performance te maken over een van de zeven hoofdzonden. Het resultaat hoor je tijdens OFF Night #1 op 18 maart. Suehaylee neemt de hoofdzonde luiheid voor haar rekening. 

Suehaylee
Suehaylee is spoken word-artiest en tevens sociaal cultureel werkster. In 2018 isz e onderdeel geworden van de Poetry Circle, een landelijk platform voor schrijvende performers. Hier leerde ze haar kwetsbaarheid te omarmen en haar liefde voor woorden en ritme te uiten. Al snel stond ze op verschillende podia door heel het land en sprak ze onder meer tijdens de opening van de World Press Photo-tentoonstelling en in het Literatuurmuseum bij de uitreiking van de nieuwe Code Diversiteit en Inclusie.

Suehaylee over de hoofdzonde luiheid
“Het is in stilte dat we horen, want ons hart fluistert. Nog geen half jaar geleden had ik je verteld dat ik een lui persoon was, dat ik harder moest werken, mezelf minder bezig moest houden met zaken die me niet vooruit hielpen. Ik had geen tijd te verliezen.

Tot ik op een punt in mijn leven kwam dat ik gedwongen werd om stil te staan, niets te doen, gewoon eens te zijn. En wat ik in de afgelopen periode van rust heb kunnen vinden is niet te beschrijven in woorden. Langzaamaan leer ik weer te luisteren naar mijzelf, naar mijn lichaam, naar de muziek, naar de mensen om mij heen.

Een lange tijd ben ik alleen maar bezig geweest met wat maar gedaan en behaald moest worden. Dat had een verlammend effect.

Luiheid is voor mij nu een signaal dat het weer eens tijd is om naar de stilte te luisteren. Om terug te keren naar het moment, te genieten van de kleine dingen. En wat blijkt? Hoe meer ik dat doe, hoe makkelijker ik vooruit kom.”

Foto: Milagro Elstak

Bekijk de festival trailer: