OFF Talk: Martijntje Smits

Mens en technologie: de zin en onzin van technologische toekomstbeelden

Naast indrukwekkende opera’s en muzikale performances presenteert OFF 2021 tijdens OFF Night #1 en OFF Night #3 11 inspirerende talks die je hoofd en hart prikkelen. Een van de sprekers die een talk verzorgt tijdens OFF Night #3 is filosoof en ingenieur Martijntje Smits. 

Hoe bereiden we ons voor op een onzekere toekomst? Het antwoord luidt vaak: met nieuwe, veelbelovende technologie. Sinds westerse samenlevingen technologische innovatie hebben omhelsd als voornaamste bron van vooruitgang, floreert de toekomstindustrie. Planbureaus, scenariomakers en toekomstgoeroes stellen ons het ene na het andere fantastische technologische wensbeeld in het vooruitzicht. Wie in de geschiedenis van toekomstbeelden duikt, zal ontdekken dat ze vaak op elkaar lijken, al zijn het steeds andere technologieën die heil en voorspoed beloven.

Tegenwoordig spelen robotica, artificiële intelligentie en mensverbetering (‘human enhancement’) een hoofdrol in zulke toekomstverhalen. Waarom komen de technische toekomstbeelden vaak niet uit? Wat kunnen we leren van deze ‘failed futures’ voor de verbeelding van de toekomst?

Bekijk de festivaltrailer: