The Second Violinist

Games, drank en kerkmuziek

Deze broeierige opera toont de zoektocht naar schoonheid in een duistere wereld. De ‘tweede violist’ uit de titel is Martin, wiens leven langzaam ineenstort. In de aanloop naar een concert wordt hij in beslag genomen door gewelddadige videogames, sociale media en drank.

Martin zoekt schoonheid en troost in de muziek van Carlo Gesualdo, de renaissance-componist die ontroerende religieuze muziek schreef én zijn vrouw en haar minnaar vermoordde. Steeds meer raakt Martin in de ban van Gesualdo: liefde, jaloezie en bedrog zijn ook de thema’s die in zijn eigen leven centraal staan.

Woorden flitsen voorbij
Schrijver Enda Walsh is ook co-auteur van David Bowie’s laatste musical Lazarus. Met componist Donnacha Dennehy maakte hij al eerder de opera-thriller The Last Hotel. In The Second Violinist vermengen zij opera met film en theater. De zwijgende hoofdpersoon staat voor een metershoog scherm waarop we zijn woorden en gedachten voorbij zien flitsen. Sms-berichten tuimelen langs hem als hij met tegenzin naar zijn repetities reist. Tegen de achtergrond van die grootse beelden raakt Martin steeds verder geïsoleerd.

““From the exhilarating score, lyrical singing, and dazzlingly intricate design, this is a work that needs to be seen more than once in order to absorb the rich detail. Like its recurring filmed image of a murmuration of starlings, it soars. (…) Enda Walsh’s fairytale opera is dark but dazzles.” – The Guardian (*****)

De Amerikaanse Ryan McAdams dirigeert het koor van de Irish National Opera en het Crash Ensemble. Dit hedendaagse muziekensemble is opgericht door Dennehy en werd in de New York Times omschreven als ‘de Ierse new-music band die speelt met de energie en de geest van een rockgroep’.

Tickets donderdag 7 maart Tickets zaterdag 9 maart

Een productie van Landmark Productions & Irish National Opera

pretalk 45 min. voor aanvang | aftertalk 15 minuten na afloop (geen aftertalk na première)

Inleidingen
Niels Nuijten
20:15 uur
Foyerdeck

Aftertalks
Aansluitend aan de voorstelling op 9 maart
Foyerdeck

Team & cast