Upload – behind the scenes

Unieke preview van een gloednieuwe opera

Wat als het eeuwige leven mogelijk zou zijn door je geest eenvoudigweg te uploaden naar de cloud? Wat zou dat betekenen voor je mens-zijn, je identiteit en je relaties met anderen? Deze vragen staan centraal in Upload, Michel van der Aa’s nieuwste opera. Tijdens OFF nemen we je mee in het maakproces van Upload en geven we je een voorproef. In het voorjaar volgt een filmversie van de opera, en uiteindelijk ook de theaterversie.

Het klinkt misschien als science fiction, maar de ontwikkelingen gaan in sneltreinvaart. Over niet al te lange tijd zal het mogelijk zijn al onze herinneringen, gedachten en ervaringen over te brengen naar een kunstmatig brein. Zo kunnen we voor altijd blijven bestaan en aanwezig blijven in het leven van onze dierbaren.

Vader en dochter
In de opera Upload ondergaat een man dit proces. Hij hoopt dat het creëren van een digitale versie van zichzelf hem gelukkiger zal maken. In het laatste stadium verlaat hij zijn fysieke lichaam en keert als upload terug naar huis, naar zijn dochter. Zij doet haar best om hem te begrijpen. Waarom heeft hij deze keuze gemaakt? Is hij nog wel dezelfde persoon? En hoe gaat het leven voor hen vanaf hier verder?

De interdisciplinaire opera’s van Michel van der Aa
Net als eerdere werken van Michel van der Aa belooft Upload een muzikaal en visueel hoogstandje te worden, waarbij muziektheater, film en moderne digitale technologie nauw met elkaar verweven zijn. Een wereldpremière die het publiek hedendaagse opera op zijn krachtigst laat zien en horen. De Nationale Opera presenteerde eerder Van der Aa’s After Life, Sunken Garden en Blank Out, waarin theater en (3-D)film naadloos in elkaar overgingen.

Artiesten
Het Duitse ensemble MusikFabrik brengt onder leiding van Otto Tausk de nieuwe compositie tot leven, samen met bariton Roderick Williams en de sensationele sopraan Julia Bullock, die onlangs (eveneens tijdens het Opera Forward Festival) bij De Nationale Opera zong in Girls of the Golden West.

Opera in drie etappes
Vanwege de pandemie kon de geplande wereldpremière voor een live publiek niet doorgaan. Daarom wordt Upload in drie vormen gepresenteerd: tijdens OFF kun je een duik nemen in de wereld van Upload met een exclusieve preview. In het voorjaar van 2021 komt er een filmversie van Upload uit. Uiteindelijk zal de toneelversie te zien zijn in een van onze toekomstige seizoenen.

Coproductie met
Oper Köln (Keulen), Bregenzer Festspiele, Park Avenue Armory (New York), Ensemble Musikfabrik en Stichting DoubleA

Compositieopdracht van
De Nationale Opera, Oper Köln (Keulen), Bregenzer Festspiele, Park Avenue Armory (New York), Ensemble Musikfabrik en Stichting DoubleA

Met steun van

Afbeeldingsresultaat voor ammodo logo

Ensemble Musikfabrik wordt ondersteund door Aventis Foundation.

Lees hier het gratis festival magazine!

Bekijk de festivaltrailer:

Team & cast